'Illegale' afgraving in duingebied, direct stilgelegd

De afgraving van de duin werden vanuit de lucht gezien
De afgraving van de duin werden vanuit de lucht gezien © Hoogheemraadschap van Delfland
REGIO - Een handhavingsactie van het Hoogheemraadschap van Delfland leverde woensdag meerdere overtredingen op. Onder andere de 'illegale' afgraving van een stuk duin. De afgraving werd per direct stilgelegd, aangezien zand kan verschuiven en de duinen kunnen verzwakken, meldt het Hoogheemraadschap.
Met een helikopter werden de graafwerkzaamheden aan een duin ontdekt door de handhavers van het Hoogheemraadschap, waarop zij direct het werk stil hebben laten leggen. Want zomaar een duin afgraven mag niet.
Maar volgens een strandtenteigenaar klopt niks van het verhaal van het Hoogheemraadschap. 'Na een melding werd een kapot riool van onze zaak ontdekt onder het stuk duin en in opdracht van de gemeente Den Haag is er toen gegraven zodat wij het sanitair weer konden gebruiken.' De gemeente is om een reactie gevraagd en zoekt de kwestie nu uit.
Volgens de strandtenteigenaar is het geen illegale actie geweest. 'Onder het zand achter de strandtent richting de duin zit onze riolering. Door de planten op de duin lag deze dieper dan gedacht. We hebben daar in de vetput een pomp zitten die al het vet en poep wegspoelt. Maar er bleek een kapotte buis onder het zand te zitten, waardoor die pomp niet werkte. Daarop zijn ze in opdracht van de gemeente Den Haag gaan graven. Waarschijnlijk is er dus iets misgegaan in de communicatie tussen de gemeente en het Hoogheemraadschap', zegt de strandtenteigenaar.
Verder werden in glastuinbouwgebieden op de actiedag overtredingen gezien die de waterkwaliteit raakten. Zo troffen handhavers een percolaatlozing, bodemlozing en een mogelijke lozing van condenswater aan.
In Maasdijk kwamen handhavers een roodgekleurde sloot tegen. De rode kleurstof ontstond doordat er voedingswater van een potplantenkwekerij in de sloot terechtkwam. Op andere plekken in het gebied werden overtredingen ontdekt, zoals losse takken in een sloot die de doorstroming belemmerden, een kap van een boom op een waterkering en mestopslag te dicht langs het water.