Pascal doodgestoken door neef: 'Dat het je eigen familie kan zijn die je dit aandoet'

Marco O. in de rechtbank
Marco O. in de rechtbank © Theresa Hartgers
DELFT - Het Openbaar Ministerie eist een straf van tien jaar tegen de 49-jarige Marco O. uit Delft voor het doodsteken van zijn neef Pascal uit Bergschenhoek. Volgens het OM heeft de verdachte zijn neef met meerdere messteken om het leven gebracht. De officier van justitie vindt O. volledig toerekeningsvatbaar.
De steekpartij vond plaats in de nacht van 2 op 3 juli vorig jaar op het Oostblok in Delft. Het latere slachtoffer kwam met nog een neef aan de deur bij O. en viel hem aan, zo verklaarde de verdachte deze maandag opnieuw. In een eerdere zitting zei zijn advocaat ook dat hij zich moest verdedigen.
Maar op verschillende camerabeelden is te zien dat het slachtoffer het portiek komt uitgerend waar O. woont, achternagezeten door de verdachte. Ze rennen tussen auto's door en uiteindelijk ontstaat een gevecht op de grond. Op geluidsopnames is te horen dat O. zijn neef en de andere man uitscheldt voor 'kankerhomo's'. Getuigen hebben gehoord dat ze O. hebben horen roepen 'ik steek je'. Het slachtoffer is zowel in zijn zij als in zijn rug gestoken. Hij overlijdt op straat. Volgens het Openbaar Ministerie is er dan ook geen sprake van zelfverdediging, maar van een aanval.

'Geen herinnering'

Marco O. verklaarde vandaag dat hij zich er niks meer van kan herinneren. Hij zegt dat hij de deur open deed zonder te kijken wie er aanbelde en dat hij meteen werd aangevallen door zijn twee neven. Hij kreeg klappen en werd in zijn woonkamer knock-out geslagen. Daarna is alles een zwart gat tot het moment dat hij weer in zijn huis is. Hij weet ook niet meer dat hij een mes heeft gepakt.
Verschillende buren hebben de vechtpartij op straat gezien en hebben gehoord dat er daarvoor in huis bij O. een hoop lawaai was. De directe buurman van de verdachte heeft bij de politie verklaard dat hij O. heeft geholpen de rommel in huis op te ruimen. Ook zegt deze buurman dat O. het mes heeft afgewassen en in een keukenla heeft gelegd. De verdachte zegt zich dat niet te kunnen herinneren. Het mes waarmee is gestoken is nooit gevonden.

Geen zelfverdediging

Volgens de andere neef gingen hij en Pascal alleen naar Marco toe om uit te praten dat O. ooit iets had gezegd over de overleden moeder van Pascal. Toen bleek dat er met O. niet te praten viel gingen ze weer weg, zo heeft de neef verklaard. Onderweg naar beneden op de trap van het portiek hoort hij iets achter zich. Als hij zich omdraait ziet hij O. achter hen aansluipen met een mes in zijn hand. Ook stuurt O. zijn hond achter de beide neven aan als die de benen nemen.
Pascal valt als hij buiten het portiek is. Volgens het OM is hij daar al voor het eerst gestoken. Hij kan wegkomen als zijn neef de aandacht afleidt, maar O. zet de achtervolging in en als hij Pascal inhaalt steekt hij hem nog drie keer. 'Dat is geen verdediging, dat is een aanval', zei de officier van justitie. Zij vindt dat er sprake was geweest van een noodweersituatie op het moment dat O. werd aangevallen in zijn flat. Op dat moment mocht hij zich verdedigen, maar niet meer nadat de beide neven de woning hadden verlaten.

'Niet gewild'

De advocaat van O., Amanda Nohl, is het daar niet mee eens. Zij vindt dat haar cliënt moet worden vrijgesproken van doodslag, omdat hij zelf ook ernstig is toegetakeld en zijn huis kort en klein is geslagen. De andere neef zou in de woning hebben gezegd dat Pascal O. 'total-loss' en 'dood' moest slaan. 'Hij heeft dit niet gewild en kan zich niet voorstellen dat Pascal door zijn toedoen is overleden.' Ze merkt op dat het mes niet zichtbaar is op de camerabeelden en ook het daadwerkelijke steken is niet te zien. De getuigen hebben dat ook niet gezien.
Daarnaast vindt Nohl de verklaringen van de andere neef onbetrouwbaar. En sommige getuigenverklaringen zijn wat haar betreft niet overtuigend genoeg. Ook zegt de verdediging dat O. niet doelbewust heeft gestoken toen hij aan het vechten was met Pascal, maar dat hij zijn neef per ongeluk heeft geraakt. Verder bepleitte ze dat er wel degelijk sprake is geweest van zelfverdediging. Ze wijst er op dat Pascal en de andere neef eerst bij een onderbuurman van O. hebben aangebeld, en dat die zegt dat het tweetal agressief overkwam.

Nabestaanden

Nabestaanden van het slachtoffer vertelden maandag geëmotioneerd wat de dood van Pascal voor de familie heeft betekend. De partner van het slachtoffer zei: 'Mijn meiden moeten de grootste nachtmerrie voor de rest van hun leven met zich mee dragen. Mijn meisje van nu 12 vertrouwt niemand meer omdat het je eigen familie kan zijn die je dit aandoet. Voor Pascal was zijn familie alles en dat is zijn einde geworden.' Ze richtte zich rechtstreeks tot O.: 'Je kan bidden wat je wilt maar zelfs in de hel word je niet meer toegelaten. Je bent een monster.'
'Je hebt mij geamputeerd', zei de zus van Pascal. 'Hij beschermde mij in alles, leerde me je verantwoordelijkheid te nemen. Dat zou jij ook moeten doen in plaats van je verschuilen achter je zwijgrecht.' Ook een oom kwam aan het woord. Hij riep de rechters op 'bescherm de maatschappij tegen deze man die er niet in thuis hoort.' De hele familie lijdt onder het gemis van Pascal, zo zei hij.

Eerder geweld

Bij O. is in het verleden vastgesteld dat hij zwakbegaafd is en lijdt aan schizofrenie. Toch vindt het OM de verdachte niet verminderd toerekeningsvatbaar: 'Er waren geen aanwijzingen dat verdachte op dat moment verward was of in een psychose verkeerde.' O. is eerder veroordeeld voor geweldsincidenten, onder andere een mishandeling van een zwager en het neersteken van zijn moeder. 'De kans op herhaling is groot', zei het OM.
'Verdachte zegt niets over spijt mocht hij zich realiseren wat hij de familie heeft aangedaan en dat vind ik jammer', zei de officier van justitie. 'Cliënt vindt het heel erg wat Pascal is overkomen, dat heeft hij herhaaldelijk benadrukt', zo reageert Amanda Nohl, 'maar hij heeft geen opzet gehad op de dood van Pascal.' De rechtbank doet uitspraak op 19 juni.