Emotionele raadsvergadering na fataal ongeluk: aanpassingen aan weg en onderzoek naar meldingen

LEIDERDORP - De weg waar in maart de 12-jarige Nino werd doodgereden, wordt aangepast. De Leiderdorpse politiek wil dat er in september een plan ligt voor een fietspad op de Rietschans, een zebrapad ter hoogte van de school en een 30 km/u-zone in het gebied. Bovendien moeten de verkeersborden en belijning op de weg binnen een maand in orde worden gemaakt. Dat heeft de gemeenteraad van Leiderdorp maandagavond besloten tijdens een extra ingelaste vergadering over het fatale ongeval.
Het dodelijke ongeluk op de Rietschans op 10 maart dit jaar maakte meteen veel los. Veel mensen klaagden dat ze al hadden gewaarschuwd voor de gevaarlijke verkeerssituatie op die plek. Ook de moeder van Nino zelf maakte al eens een melding over de onveilige situatie. Uit documenten die Omroep West heeft opgevraagd bleek dat de gemeente tientallen meldingen ontving over de Rietschans en het kruispunt met de Touwbaan.
De extra vergadering maandag vond plaats onder toeziend oog van tientallen inwoners en nabestaanden van Nino. De sfeer was dan ook bedrukt en emotioneel. Er werd ingesproken door onder andere de moeder van Nino. In haar betoog beschreef ze de laatste momenten van haar kind en hoe ze het nieuws tot zich kreeg. Ook verweet ze zowel het college als de raad nalatig te zijn geweest. 'Verkeerswethouders hebben gefaald, maar u als gemeenteraad heeft ze nooit tot de orde geroepen. Dat kunt u zichzelf aanrekenen', zei ze. 'Jullie hebben gegokt en Nino en wij hebben verloren.'
De inbreng van Nino's moeder bekijk je hier:
Moeder doodgereden Nino spreekt in tijdens de raadsvergadering
Die boodschap kwam binnen bij de raadsleden. 'Ik ben diep geraakt', zei Hugo Langenberg van de Lokale Partij Leiderdorp. 'We zijn tekort geschoten', zo stak Arie Janssen van ChristenUnieSGP de hand in eigen boezem. 'Ik trek het mij aan', zei PvdA-fractievoorzitter Olaf McDaniël. 'Het is een waarheid die pijn doet.' Ook verkeerswethouder Bob Vastenhoud zei te zijn geraakt door de verhalen van de insprekers.
Naast de meldingen die de gemeente kreeg concludeerde de politie en een onderzoeksbureau dat de weg al jaren niet aan de minimale veiligheidseisen voldoet. Dat gevoel werd dus gedeeld door inwoners. Zo waarschuwden mensen dat het te smal was en dat het ontbreken van een fietsstrook gevaarlijk was. Op de weg fietsen namelijk veel schoolgaande kinderen, terwijl er vanwege het naastgelegen bedrijventerrein ook veel vrachtwagens rijden.
Niks gedaan met meldingen
Met die meldingen werd echter niks gedaan, want de verkeerssituatie bleef hetzelfde. Volgens de gemeente had de weg 'geen prioriteit' en zou het over een paar jaar worden aangepakt. Totdat Nino werd doodgereden op die weg. Dat heeft de gemeente doen inzien dat er wat moest gebeuren, mede door een petitie die duizenden keren werd ondertekend.
Er werd al een felgele oversteekplaats gemaakt en er werd een schoolzone ingericht. Dat zijn tijdelijke maatregelen, want maandagavond ging het er in het gemeentehuis over welke maatregelen er nog meer genomen gaan worden om ervoor te zorgen dat de vele mensen die over de weg fietsen dat op een veilige manier kunnen doen.

De verkeerswethouder legde drie opties voor, maar die werden allemaal naar de prullenbak verwezen na een verhit debat. Zo werd de wethouder verweten geen duidelijk tijdspad te geven aan de plannen. Gezamenlijk kwamen de raadsleden tot een nieuw plan.
Allereerst moet de wethouder binnen vier weken de belijning en de verkeersborden op de Rietschans in orde maken, besloot de gemeenteraad. In september moet de wethouder een plan op tafel leggen waarin duidelijk is hoe er een fietspad kan komen, die op de Touwbaan begint en via de hele Rietschans doorloopt naar de Engelendaal. Ook dwong de raad een onderzoek af naar een parkeerverbod op zowel de Rietschans als de Touwbaan.

Tot slot eist de gemeenteraad in de plannen dat er een zebrapad komt ter hoogte van een school aan de Rietschans en dat er een 30 km/u-zone wordt ingesteld. Wat dat allemaal gaat kosten moet ook duidelijk worden gemaakt door de wethouder. Al die plannen worden in september verwacht. 'Als hij dan met flauwekul aankomt heeft hij een groot probleem', waarschuwde Langenberg van de grootste coalitiepartij LPL in het radioprogramma West Wordt Wakker.
Onderzoek naar meldingen
In het debat werd ook hard uitgehaald naar hoe de gemeente de afgelopen jaren is omgegaan met de meldingen die ze kreeg. Ook daar zei de moeder van Nino al wat over in haar bijdrage. 'Door jarenlang elke melding en elk rapport te negeren speel je bewust met levens.' De raad vond dat de wethouder weinig aanstalten maakte om dat te verbeteren. Na veel kritische noten vanuit de raad gaf de wethouder eindelijk toe: 'Dit is niet de manier waarop we dit moeten doen. Het spijt me dat het zo is gebeurd. Daar moeten we van leren.'
De gemeenteraad gaat de onafhankelijke Rekenkamer vragen onderzoek te doen naar het verwerken van meldingen van inwoners.