Issa ontkent zoon te hebben doodgeschud: 'Vader schoot op onvoorstelbare wijze tekort'

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © Pxhere
LEIDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ervan uit dat vader Issa (28) zijn zoon té hard heeft geschud. Zijn zoontje Ali liep daarbij fataal hersenletsel op. Het OM eist daarom dat de vader een celstraf krijgt van negen jaar, vanwege doodslag op zijn zoontje. 'De baby functioneerde normaal, totdat de verdachte bij hem was.'
Op 26 september 2021, om 19.00 uur, rennen de Syrische vader en moeder met hun baby Ali vanuit hun Leidse woning in paniek de straat op. Het lichaam van het net vier maanden oude kindje is koud, de lippen zijn blauwgekleurd. Een vrouw in een passerende auto reanimeert de baby nog, maar een dag later overlijdt Ali toch in het ziekenhuis.
Volgens de officier van justitie zou de vader zijn zoon minstens vijf seconden krachtig bewogen hebben. Daarna zou hij zijn vrouw ook nog eens twee uur lang hebben verboden om hulp te zoeken. 'Pas na die twee uur gaf de verdachte toe aan smeekbedes van de moeder om buiten hulp te zoeken. Al die tijd heeft het mannetje daarop moeten wachten. De vader is op onvoorstelbare wijze tekort geschoten', vertelt de officier van justitie.

'Te vroeg geboren'

Vader Issa ontkende op de zitting dat hij Ali heeft geschud. Volgens hem was zijn vrouw bij de baby toen het mis ging. 'Ali was haar verantwoordelijkheid. Ik maakte me wel heel veel zorgen over de baby. Hij is veel te vroeg geboren en is veel te snel uit het ziekenhuis gekomen.'
De vader en moeder van Ali vluchtten vanuit hun Syrische woonplaats Aleppo, dat door de Russen werd gebombardeerd, via Turkije en Griekenland naar Nederland. 'Het is niet te bevatten welke rampspoed dit gezin is overkomen', vertelde de advocaat van vader Issa dinsdag bij de rechtbank. Hij wees erop dat de ouders tijdens de vlucht in Griekenland ook al een baby verloren, door een hartstilstand.

Niet door geweld, maar door covid overleden

De advocaat opperde verder dat Ali niet door geweld, maar door een covid-infectie om het leven is gekomen. Uit medische literatuur haalde hij dat het virus ook hersenbloedingen kan veroorzaken. Maar, een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), een forensische arts, maakte bij de rechtbank korte metten met dit scenario. 'Dit is totaal iets anders', zei hij over de verwondingen die bij Ali in de hersenen werden aangetroffen. 'Hier was sprake van forse krachtinwerking', waarmee de arts schudbewegingen bedoelde.
De man en vrouw zijn inmiddels uit elkaar. Uit afgeluisterde gesprekken in hun woning trekt het Openbaar Ministerie ook de conclusie dat de verdachte zijn vrouw mishandeld heeft. Daarnaast komt het OM dus tot de conclusie dat er sprake moet zijn geweest van doodslag, de officier van justitie eist daarom een celstraf van negen jaar.