Tóch nog een plekje voor 'coronastudenten' in beroemd Zweetkamertje

Oud-studenten van de Universiteit Leiden kunnen na twee jaar alsnog hun handtekening zetten in het Zweetkamertje
Oud-studenten van de Universiteit Leiden kunnen na twee jaar alsnog hun handtekening zetten in het Zweetkamertje © Sleutelstad
LEIDEN - Studenten die in de coronatijd, zonder ceremonie, afstudeerden aan de Universiteit Leiden krijgen de komende weken de kans om toch deel te nemen aan een Leidse traditie. Enkele honderden alumni mogen namelijk alsnog hun handtekening zetten op de muur van het Zweetkamertje.
'Er moest iets gebeuren voor iedereen die in de pandemie was afgestudeerd', vond Sanderien de Jong, alumnicoördinator van de Universiteit Leiden. Daarom besloot ze om deze studenten uit te nodigen om alsnog hun handtekening te zetten in het traditionele kamertje. 'Het is een prachtige Leidse traditie, die er gewoon bij hoort.' De alumni bleken het daarmee eens te zijn: binnen tien uur waren alle tijdsloten vol. De universiteit heeft twee dagen toegevoegd.
Afgestudeerden ontvingen een e-mail met een link waarmee ze zich konden aanmelden voor een van de tekenmomenten. 'Iedereen krijgt tien minuten. Ze gaan op de foto en krijgen daarna de kans om op een plek naar keuze hun naam te schrijven in het Zweetkamertje.'

Beste plek

Maar wat is nou de beste plek om die handtekening neer te zetten? Daarover zijn de meningen verdeeld. 'Linksboven, dat is een makkelijke plek om te zien. Iedereen die binnenkomt en rondkijkt ziet dan mijn naam', zegt een van de alumni. “Heel erg hoog, maar dan linksboven, naast de deur', meent een ander. 'Ik zou juist kiezen voor helemaal onderin, of in de buurt van de handtekeningen van een van de beroemdheden', denkt De Jong.
Sinds de achttiende eeuw wachten studenten in het Zweetkamertje het eindoordeel over hun afstudeeropdracht af. Tijdens het wachten zetten ze hun naam op de tafel en, toen die vol was, op de muren van de wachtruimte. Naast de vele minder bekende namen zijn ook de handtekeningen van koning Willem-Alexander, prinses Beatrix, oud-president Nelson Mandela en de Soldaat van Oranje op een van de muren te vinden.
Alumni die zich hebben aangemeld kunnen nog tot en met 16 juni iedere vrijdag terecht.