Kolossale flat verdwijnt voor nieuwe gebouwen met woningen

De stationspleinflat in Leiden die plaats moet maken voor nieuwbouw
De stationspleinflat in Leiden die plaats moet maken voor nieuwbouw © Sleutelstad
LEIDEN - Tegenover het station Leiden Centraal verrijzen in de toekomst vier nieuwe gebouwen met in totaal 420 huurwoningen. Daarvoor gaat het oude flatgebouw dat er nu staat, tegen de vlakte. Dat heeft de gemeente Leiden woensdag bekendgemaakt. Het kolossale flatgebouw was veel Leidenaren een doorn in het oog.
Aan de bouw van de nieuwe woontorens gaat een hele stoelendans vooraf. Zo besloten de gemeente en ontwikkelaar (die nu eigenaar van de flat is) dat Leiden de oude flat koopt. Dat gebeurt eind 2025. Dan gaat de gemeente het 60 jaar oude gebouw slopen en het terrein bouwrijp maken. Vervolgens koopt de ontwikkelaar de grond weer terug en gaat de vier losse gebouwen neerzetten. Dat moet eind 2026 starten.
Dat handjeklap is gedaan omdat de gemeente vier miljoen heeft gekregen om het gebied rondom het station op te knappen. Dat geld mogen ze niet zomaar naar de ontwikkelaar overmaken. Door het pand te kopen, kan de gemeente het gebouw met dat geld slopen.

Geen muur meer tussen station en stad

Het oude flatgebouw heeft nu nog 100 woningen. De huidige huurders zijn met een brief geïnformeerd over de plannen. De ontwikkelaar blijft met de huurders in gesprek om ze te begeleiden.
Het gebied bij het station moet door de bouw van vier losse gebouwen aantrekkelijker worden, stelt bouwwethouder Julius Terpstra. 'Op dit moment vormt de flat een muur tussen het Stationsplein en de binnenstad. Deze barrière gaan we weghalen en het gebouw maakt plaats voor een aantal losse gebouwen met extra straten, waardoor je je straks makkelijker door het stationsgebied beweegt.' Ook de extra woningen zijn zeer welkom, zegt Terpstra. Op de begane grond van de gebouwen komt, net als nu bij de flat, een aantal winkels.

Parkeerplaats verdwijnt

Het parkeerterrein op de binnenplaats achter de flat verdwijnt. Op die plek komt een van de nieuwe gebouwen. Toekomstige bewoners krijgen ook geen eigen parkeerplek of vergunning om in omliggende wijken te parkeren. Daarmee wil Leiden de stad steeds autoluwer maken. Bezoekers kunnen straks terecht in de nieuwe ondergrondse parkeergarage even verderop, op de plek waar nu de tijdelijke Morspoortgarage staat.