Moeder gooit baby uit raam, zoontje overlijdt: 'Ik betreur dat'

De plek waar de twee weken oude Daniel op straat werd gevonden
De plek waar de twee weken oude Daniel op straat werd gevonden © Regio15
DEN HAAG - 'Ik mis mijn zoon ontzettend en ik betreur datgene wat ik heb gedaan.' Dat zei de 32-jarige Oksana B. uit Oekraïne vrijdagmiddag tegen de rechtbank. De vrouw staat terecht op verdenking van het opzettelijk om het leven brengen van haar twee weken oude zoontje Daniel. Ze gooide het kind uit een raam op de tweede verdieping. Vrijdag was de eerste pro forma-zitting tegen de vrouw.
Het dodelijke incident gebeurde op 24 februari van dit jaar in het gebouw De Schildershoek aan de Jacob Catsstraat in Den Haag. De moeder verbleef daar in de opvang voor Oekraïense vluchtelingen. Het baby'tje kwam vanuit een raam op de tweede verdieping op straat terecht. Meteen was duidelijk dat het kind niet zelf uit het raam geklommen kon zijn. De moeder werd aangehouden en overgebracht naar het psychiatrisch centrum van de gevangenis in Zwolle. Het jongetje overleed op 6 maart.
Tijdens de eerste zitting werd duidelijk dat B. onderzocht gaat worden door een psycholoog en een psychiater. Ook komt er een zogeheten milieu-onderzoek naar de omgeving van de vrouw. Verder wordt er een toxicologisch onderzoek gedaan en nog een medisch onderzoek naar het kind. Omdat dat laatste rapport langer op zich laat wachten dan verwacht, zal de zaak pas tegen het eind van het jaar inhoudelijk worden behandeld.

Contact met partner

De rechtbank wilde weten of de rapportage over de psychische gesteldheid van B. ook aan haar partner gegeven mag worden. De officier van justitie ziet daar geen bezwaar in 'gezien de relatie tussen de verdachte en de nabestaanden'. Oksana B. en de vader van haar kind hebben nog contact met elkaar.
De volgende zitting is op 6 september. Dat wordt opnieuw een pro forma. De inhoudelijke behandeling zal eind november of begin december zijn. Volgens haar advocaat had Oksana gerekend op behandeling in september, en is het uitstel een teleurstelling.