Enorme brand Ter Aar onder controle, stankoverlast voorlopig niet weg

De enorme brand in Ter Aar
De enorme brand in Ter Aar © ANP
REGIO - De enorme brand in Ter Aar is na een nacht blussen onder controle. Het vuur ontstond vrijdagavond in een bedrijfsverzamelpand, met daarin onder meer een houthandel. Bij de brand kwamen zware rookwolken vrij, die tot ver buiten Ter Aar waren te zien. Al het nieuws rondom de grote brand in Ter Aar volg je hier in ons liveblog.
Alles weten over de grote brand in Ter Aar? Download hier de app voor iPhone of iPad of voor Android.

19.30 '20 tot 22 bedrijven hebben schade'

Bij de brand hebben '20 tot 22' bedrijven schade opgelopen. Dat zei brandweercommandant Hans Zuidijk zaterdagmiddag op een persconferentie. 'Dat is iets anders dan helemaal in de as gelegd', voegde hij toe: het kan ook gaan om rook- en waterschade.
Over de oorzaak van de brand, die ontstond in het pand van TN Plastics en daarna oversloeg naar een ander gebouw, is nog niets bekend. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. De brandweer verwacht dat daar in de loop van komende week mee begonnen kan worden.

16.00 Er wordt nog altijd nageblust

14.23 Ramen en deuren mogen weer open

De rook is flink afgenomen, waardoor ramen en deuren volgens de brandweer weer open mogen. 'We danken u voor het opvolgen van het advies', zegt de brandweer.

13.35 Verschillende sloten afgesloten

In Ter Aar heeft het lokale waterschap de uitvoer van verschillende sloten afgesloten vanwege de brand die vrijdagnacht meerdere bedrijfspanden heeft verwoest. Dit om te voorkomen dat afgevoerd bluswater dat is vervuild door rookdeeltjes via sloten terechtkomt in groter water, laat een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Rijnland weten.
Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het water waar het bluswater in terechtkomt, vertelt ze. Dit bluswater komt via overschotten - buizen waardoor overtollig regenwater wordt afgevoerd - terecht in kleine wateren.

12.00 Omwonenden komen met de schrik vrij

Een aantal uur na de verwoestende brand bevatten de omwoners nog nauwelijks wat er is gebeurd. Terwijl er nog steeds rookwolken te zien zijn door het nablussen van de brand, bekijken de buurtbewoners de flinke schade die het vuur heeft veroorzaakt. 'Dit heeft zo'n impact, het is een giga-inferno.'

10.02 Kraan ingezet

Er wordt een kraan ingezet om beter bij de vuurhaard te komen en af te blussen. De brandweer waarschuwt dat hier weer rook bij vrij kan komen. Mocht je last hebben van rook- of stankoverlast, sluit dan de ramen en deuren en zet de ventilatie uit.

8.40 Opnieuw NL-Alert

Zaterdagochtend is er opnieuw een NL-Alert verstuurd. Hierin staat dat de brand in Ter Aar bijna uit is, maar dat dat rook nog een tijdje kan aanhouden. Op deze kaart is te zien waar het NL-Alert is verstuurd.
Verspreidingsgebied NL Alert
Verspreidingsgebied NL Alert © crisis.nl

7.59 Stankoverlast voorlopig niet weg

De stankoverlast door de grote brand kan volgens de brandweer nog wel even aanhouden, ook tot ver buiten Ter Aar. De brandweer adviseert om bij overlast binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Een groot gedeelte van het industrieterrein blijft voorlopig afgesloten.

6.36 Brand onder controle

De brandweer heeft het vuur onder controle. De rook, waarvoor eerder een NL-Alert was verstuurd, is ook afgenomen. Om de brand te bestrijden werd een zogeheten crashtender gebruikt. Dat is een blusvoertuig dat doorgaans op luchthavens wordt ingezet. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.
De autoriteiten zeggen dat er geen 'verontrustende concentraties' stoffen zijn gemeten. Wel waarschuwen ze dat in de omgeving brandresten kunnen liggen, die eventueel met handschoenen moeten worden opgeruimd.

3.24 Brand wordt nog steeds geblust

De brandweer is nog steeds bezig met de bluswerkzaamheden. Daar komt nog steeds veel rook bij vrij. De brandweer waarschuwt in de omgeving daarom om de ramen en deuren gesloten te houden.

1.53 Agenten hebben wapenstokken gebruikt

Met de enorme drukte bij de brand hebben politieagenten meermaals de wapenstokken moeten trekken, vertelt een agent ter plaatse aan een verslaggever van Omroep West. De brandweer waarschuwde de mensen om weg te blijven, omdat veel mensen kwamen kijken bij de brand in Ter Aar. De drukte zorgde ervoor dat het brandweerpersoneel belemmerd werd, de politie heeft dus ingegrepen om de brandweer vrij baan te geven.

1.38 Blussen gaat nog tot zaterdagmiddag duren

'Als ik nu naar de brand kijk, dan bulkt de rook daar echt nog uit', verklaart de woordvoerder van de brandweer ter plaatse. De verschillende eenheden zijn volgens hem met man en macht bezig om te voorkomen dat de brand overslaat op de andere panden op het industrieterrein. 'We zijn aan de slag om te voorkomen dat de brand niet overslaat naar de andere kant van de straat.'
Het is volgens de brandweer een flinke operatie, het blussen kan nog wel eens de hele nacht gaan duren. Er wordt ook rekening gehouden dat zaterdagochtend en in de middag geblust moet worden. Er komt daarnaast enorm veel rook vrij bij de brand. 'We hebben gelukkig wel genoeg water tot onze beschikking, dat lukt.' Maar een enorme toeloop van mensen heeft ertoe geleid dat een deel van de brand maar moeilijk te blussen is.
'Daardoor hebben we niet kunnen voorkomen dat de brand naar andere bedrijven is overgeslagen', gaat de woordvoerder verder. Volgens de brandweer kan het nog wel eens de gehele nacht gaan duren voordat de brand is geblust. 'De brand is ook echt nog niet afgenomen, we zijn hier echt nog wel even mee bezig.'
© AS Media

0.55 Brand nog niet onder controle

De brand in Ter Aar is nog niet onder controle, laat de Veiligheidsregio Hollands Midden even voor 1.00 uur weten. 'Overlast door rook blijft voorlopig aanhouden.' Er hebben onder andere zonnepanelen in brand gestaan. 'Het kan zijn dat er deeltjes glas uit de lucht vallen. Deze zijn niet giftig, maar wel scherp. U kunt deze zelf voorzichtig opruimen. Raak daarbij de deeltjes glas niet aan', is het advies.
Volgens een omwonende heeft het erg lang geduurd voordat er daadwerkelijk is begonnen met blussen. Nadat brandweerlieden slangen hadden uitgerold, heeft het volgens de buurman zeker drie kwartier geduurd voordat er daadwerkelijk tot actie werd over gegaan.

0.50 Omwonenden geëvacueerd

Omwonenden van de zeer grote brand zijn halsoverkop uit huis gehaald. 'Ik kwam uit de douche en hoorde sirenes. Toen ben ik de douche uitgegaan en heel snel volgden explosies. Dat was angstaanjagend. We moesten heel snel ons huis uit en mochten niet meer ons huis in. Er bestaat kans dat de brand overslaat naar ons huis.'
De omwonende zag dat er vrachtwagens snel uit de brandende panden zijn gereden. 'Er was een rookpluim en binnen no-time stond het hele terrein in de fik.'

0.45 - Wegen afgesloten

Om de hulpdiensten ruimte te geven, zijn meerdere wegen rondom bedrijventerrein Bovenland afgesloten. Het gaat om de Westkanaalweg (N461) in Ter Aar en de N446 in de gemeente Kaag en Braassem, vanaf de N207 richting Ter Aar.

0.35 - Vuur laait op

Het vuur wordt weer heviger, ziet een verslaggever van Omroep West. Eerder vertelde een brandweerwoordvoerder dat het blussen waarschijnlijk nog de hele nacht gaat duren.

0.30 - Extra uitzending

Omroep West doet rechtstreeks verslag van de zeer grote brand in Ter Aar.

0.25 - Burgemeester aanwezig

De burgemeester van Nieuwkoop is aanwezig en maakt zich grote zorgen. 'Het is verschrikkelijk om te zien. Ik heb een paar ondernemers gesproken. Zij zijn verdrietig, iemand stond met tranen in de ogen', zegt Robbert-Jan van Duijn.

0.20 - Vliegvuur zorgt voor tweede brand

De zeer grote brand op bedrijventerrein Bovenland maakt grote indruk op geoefende spuitgasten. 'Ik heb nog nooit zo'n grote brand gezien', vertelt een brandweerman. Volgens de spuitgast begon het vuur in een L-vormig gebouw, en is het door vliegvuur overgeslagen naar bedrijfshallen verderop op het industriegebied.

0.15 - Zorgboerderij evacueert clïenten

Een zorgboerderij in de buurt van de brandende loodsen heeft haar cliënten uit voorzorg naar een veilige plek gebracht. Onbekend is of woningen op last van de hulpdiensten zijn ontruimd.

0.10 - Meerdere brandhaarden

Op bedrijventerrein Bovenland in Ter Aar woeden meerdere brandhaarden, ziet een verslaggever van Omroep West. Zeker tweehonderd meter aan bedrijfsruimte is volledig afgebrand en ingestort. Er wordt niet meer geblust om het vuur onder controle te krijgen, maar om te voorkomen dat de brand verder uitbreidt. Brandweerwagens worden gehinderd door het massaal toegestroomde publiek, en kunnen moeilijk in de buurt komen.

0.00 - Blijf weg, kom niet

'Kom niet naar de brand, wij worden gehinderd door de hoeveelheid toeloop van mensen', verzucht een woordvoerder van de brandweer. 'Dus we roepen op om uit het gebied te blijven, en onder de rook vandaan te komen.' Mensen klagen over asbestdeeltjes.
De brandweer richt alle aandacht op het voorkomen van uitbreiding naar andere bedrijven op industrieterrein Bovenland. 'Dit gaat nog uren duren, waarschijnlijk de hele nacht', meldt de woordvoerder.

23.45 - Veel mensen op straat: 'Ik maak me grote zorgen'

In Ter Aar staan veel mensen buiten op straat. In paniek kijkt een man naar de rookwolken. Zijn broer was aan het werk in het gebied waar de brand woedt en kan daar niet weg. 'Ik maak me grote zorgen', zegt hij.
Een andere buurtbewoner vertelt dat hij televisie zat te kijken en knallen hoorde. 'Ik ging kijken in de tuin en zag een grote zwarte rookpluim.' Met een vader als brandweercommandant heeft hij aardig wat grote branden gezien. 'Maar dit is wel heel heftig. Als ik foto’s zie lijkt tweederde van het hele industriegebied afgebrand.'
Ook een jongen uit Nieuwkoop staat buiten op straat. Zijn vader heeft een bedrijf op het industrieterrein. 'Alles eromheen is helemaal weg nu, maar zijn bedrijf staat nog als het goed is', zegt hij. 'Ik werd geappt door vrienden: het staat overal in de brand bij je pa.' Zijn vader is ernaartoe gegaan om te kijken. 'Maar ik ben opgelucht, want het schijnt onder controle te zijn.'

23.40 - Meer video's van de brand

Op sociale media worden volop video's gedeeld van de grote brand in Ter Aar. Zo is de rookwolk te zien op radarbeelden, en er wordt opgeroepen om thuis te blijven. 'Kom niet naar hier, alles staat.'

23.35 - Verspreidingsgebied NL Alert

Bekijk op deze kaart waar het NL Alert is verstuurd. Opgeroepen wordt om uit de rook de blijven, ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. 'De rook verspreidt zich over een groot gebied', melden de hulpdiensten.
Verspreidingsgebied NL Alert
Verspreidingsgebied NL Alert © crisis.nl

23.30 - As op strand

Bij het strand van Katwijk dwarrelt as naar beneden. Foto's daarvan worden op sociale media gedeeld.

23.00 - NL Alert in regio

Vanwege de brand en de rookwolken die over de regio trekken, is een NL Alert verstuurd. Mensen wordt opgeroepen uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten. Ook moeten mensen zo veel mogelijk binnen blijven en de ventilatie uitzetten.

22.15 - Explosies te horen

Bij de brand zijn explosies te horen. Deze worden veroorzaakt door gasflessen die op heftrucks staan, zeg een woordvoerder van de brandweer. Toeschouwers moeten ver uit de buurt blijven. Het is niet duidelijk of er nog mensen binnen waren toen het vuur uitbrak.
Explosie bij de brand in Ter Aar:
Explosie bij grote brand Ter Aar

22.00 - Meerdere bedrijfshallen in brand

Inmiddels staan meerdere bedrijfshallen in brand. De rookwolken trekken richting Woubrugge. Bij de brand komen zware rookwolken vrij, die tot in Amsterdam te zien zijn.
Bedrijfshallen in brand in Ter Aar

21.45 - Grote brand breekt uit

Aan de Hertog van Beijerenstraat in Ter Aar woedt een grote brand. Volgens de brandweer staat een bedrijfsverzamelpand in brand, daarin is onder andere een houthandel gevestigd. Ook zou er een bedrijf inzitten dat plasticverpakking maakt of verwerkt.