Ruziënde raad Wassenaar op 'pittig gesprek' om zieke omgangsvormen

Gemeentehuis van Wassenaar
Gemeentehuis van Wassenaar © Omroep West
WASSENAAR - 'Wat zit er bij jullie in het drinkwater', had Commissaris van de Koning Jaap Smit verbaasd aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad in Wassenaar gevraagd. Hij had hen uitgenodigd voor een 'pittig gesprek' vanwege de voortdurende, zieke omgangsvormen rond het Wassenaarse raadhuis 'De Paauw'.
Aanleiding was een onderzoek door Bureau Berenschot naar de bestuurscultuur in Wassenaar. 'En dat was niet het eerste onderzoek', hield Smit de raadsleden voor. Steeds gaat het om de agressie, intimidatie en het seksisme in de omgang tussen raads- en collegeleden. Ook ambtenaren zijn het haasje.
'Het was een pittig gesprek', zegt Smit aan het begin van de avond na afloop van zijn ontmoeting met de acht fractieleiders. 'Het is nu tijd is om de stap te maken van reflectie naar concrete gedragsverandering', schreef Smit al in zijn uitnodiging.

Geen punt maar komma gezet

De raad constateerde dinsdag al in de eigen vergadering dat ze bij de Commissaris met iets voor de dag moesten komen. 'Schaamte en ongemak' was het gevoel bij VVD-fractievoorzitter Gerbrand Nijman na de opsomming van de vele incidenten. Samen met zijn collega-fractieleiders neemt hij het voortouw in de verbetering van het onderlinge klimaat.
De acht gaan binnenkort een actieplan opstellen hoe zij de bestuurscultuur willen veranderen en de sociale veiligheid verbeteren. 'En we hebben er vanmiddag geen punt maar een komma achter gezet', zegt de Commissaris, die op het vinkentouw blijft zitten. 'Dit krijgt een vervolg. Ik hou de vinger aan de pols.' Eerder heeft Smit laten doorschemeren dat, als er niets verandert, de dagen van Wassenaar als zelfstandige gemeente geteld zijn.