Veel hulp aangeboden voor doodzieke Edwin na financieel conflict, gemeente bindt toch in

De doodzieke Edwin uit Loosduinen moest veel corresponderen met de gemeente
De doodzieke Edwin uit Loosduinen moest veel corresponderen met de gemeente © Omroep West
DEN HAAG - Honderden uitsluitend boze reacties op Facebook, tienduizenden mensen die het bericht over zijn situatie lazen op deze site en een aantal lezers dat zich zelfs zo opvrat over de situatie, dat ze zijn schuld bij de gemeente uit eigen zak wilden betalen. Het zijn de gevolgen nadat het verhaal van de doodzieke Edwin (52) uit Den Haag naar buiten kwam. De gemeente wilde voor een paar honderd euro een deurwaarder naar de man sturen. Maar er is goed nieuws.
'Ik heb een brief gekregen van de gemeente dat het bedrag toch nog is kwijtgescholden', vertelt Edwin opgelucht aan Omroep West. Hij heeft longkanker en is opgegeven. Nu hij druk is met het regelen van zijn naderende afscheid, kan hij het gedoe met de gemeente en de stress van de schuld die boven zijn hoofd hing, er absoluut niet bij hebben.
'Gelukkig is het opgelost, want ik had dat geld echt niet. Zondagavond, nadat jullie mijn verhaal hadden gepubliceerd, leegde ik mijn brievenbus. Daar lag ineens een brief dat ik de 386 euro en 32 cent aan gemeentelijke belastingen over 2022 toch kwijtgescholden kreeg. Ze hebben ook meteen 2023 kwijtgescholden, terwijl ik die nog niet eens had ingediend.'

Nu kan het ineens wel

Edwin had een conflict met zijn huisbaas. Daarom hield hij twee maanden huur in, maar de gemeente zag dat als vermogen en dus zou hij geen recht hebben op kwijtschelding. Ondanks meerdere bezwaarschriften, het opsturen van documenten om aan te tonen dat het geld niet voor hem bestemd was en een mail aan de burgemeester, hield Den Haag halsstarrig vast aan de wet.
Nadat Omroep West het verhaal naar buiten bracht, werd het dus ineens wel en met grote snelheid opgelost. Bij de omroep stroomden de reacties na de publicatie subiet binnen, vooral via sociale media. Maar ook via de mail. En daar zaten bijzondere reacties tussen, die ondanks al het nieuws over de polarisatie in ons land, bewijzen dat er ook nog meelevende mensen zijn.

Anonieme weldoeners melden zich

Meer dan tien lezers boden aan, al dan niet anoniem, om de belasting van Edwin voor hun rekening te nemen. 'Een dermate onmenselijke situatie dat ik deze man zou willen helpen', schrijft iemand ons. 'Stuur mij zijn rekeningnummer maar, dan maak ik het meteen over. Want dit is wel erg zuur', mailt een ander.
'Ik merk dat zijn verhaal mij erg raakt, is er een manier om met hem in contact te komen?', vraagt een lezer. 'Ik wil graag die 400 euro voor hem betalen.' En ook andere mensen sturen soortgelijke mails. De hulp is dus niet nodig, maar het laat Edwin zeker niet koud als wij hem vertellen hoe mensen op zijn miserabele situatie reageren.

'Dit is ontroerend'

'Ik voelde mij al heel erg gesteund door al die mensen op Facebook, die aanvoelen dat dit echt onmenselijk is. Maar dat ze ook nog voor mij willen betalen, of een crowdfunding wilden starten, daar kreeg ik echt kippenvel van. Dit is ontroerend. Gelukkig is er dus ook nog een mooie kant aan dit verhaal.'
Klein detail: Edwin vond zondagavond ook nog een aanmaning voor de gemeentebelasting in zijn brievenbus. Maar in de brief van de gemeente die hij ons laat zien, staat dat hem nu verder geen kosten meer in rekening worden gebracht. Hoe het kan dat er dan toch een aanmaning in zijn bus lag, daarop geeft de gemeente geen antwoord.

Gemeente: 'Ontzettend verdrietig'

Die laat wel weten dat ze ook ons artikel hebben gelezen. Ze noemen de situatie van Edwin ontzettend verdrietig. 'Zeer onwenselijk dat hij veel kostbare tijd kwijt is aan gemeentelijke procedures', laat een woordvoerder weten. 'We bekijken hoe de communicatie is verlopen en waar er lessen te trekken zijn.'
Ze wijst erop dat mensen met een laag inkomen en geen vermogen, kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen kunnen aanvragen. 'De uitkomst kan zijn dat mensen niet hoeven te betalen of maar voor een deel. Maar door strikte regels is kwijtschelding niet altijd mogelijk.'

Kous is nog niet af

De gemeente heeft inmiddels contact opgenomen met Edwin. 'En er is dus een oplossing gevonden zonder financiële gevolgen.' Maar daarmee is de zaak nog niet afgedaan, want raadsleden Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag) en Lesley Arp (SP) willen woensdag wethouder Saskia Bruines (D66) aan de tand voelen over de gang van zaken.
Zo willen ze weten waarom de gemeente niet eerder heeft gereageerd en waarom er 'na druk van de media wel maatwerk mogelijk was.' Ook willen de raadsleden weten wat Bruines gaat doen om soortgelijke gevallen in de toekomst te voorkomen.