Burgemeester Arends over huisvesting arbeidsmigranten: 'Het bouwen had sneller gekund'

In de glastuinbouw werken veel arbeidsmigranten
In de glastuinbouw werken veel arbeidsmigranten © ANP
WESTLAND - 'Mensen uit Nederland willen het werk niet doen, dus dan wordt het uitbesteed aan anderen.' Al jaren laat het Westland arbeidsmigranten werken bij de vele ondernemers in de tuinbouw. Vaak uit noodzaak, ziet ook burgemeester Bouke Arends. Hij ziet dat de komende jaren het aantal woonplekken voor arbeidsmigranten stijgt, maar vreest daardoor dat asielzoekers een probleem 'te veel' zijn.
Het is en blijft een 'hot-topic' in het Westland: het huisvesten van arbeidsmigranten. Denk bijvoorbeeld aan de kwestie rond het arbeidsmigrantenhotel in Maasdijk, waar jarenlang over is gesteggeld. Andere gemeenten klagen daarnaast al jaren steen en been over de hoeveelheid arbeidsmigranten die naar bijvoorbeeld Den Haag uitwijken om te wonen.
De gemeente Westland sprak af dat de komende jaren in ieder geval 2000 woningen gebouwd moeten worden voor arbeidsmigranten. 'Dat aantal gaat de komende jaren gehaald worden', verzekert burgemeester Arends. 'Inmiddels hebben we al 1200 woningen gebouwd en zitten er nog eens 1300 in de pijplijn.'

4000 woningen voor arbeidsmigranten

Daarnaast komen er volgens de burgemeester nog eens 1200 woningen bij die in plannen staan ingetekend. 'Op die manier kom je in totaal op zo'n 4000 woningen terecht. Maar inderdaad, de woningen daadwerkelijk bouwen had misschien wat sneller gekund.'
De gemeente heeft daarnaast nog genoeg initiatieven vanuit de ondernemers die mogelijk het probleem kunnen verhelpen. Zo zijn er een aantal ondernemers die de arbeidsmigranten zelf op eigen terrein willen huisvesten. 'Daar zijn wij ook naar aan het kijken, we hopen daarom snel met een pilot te kunnen starten', gaat de burgemeester verder.
Burgemeester Bouke Arends tijdens de uitzending van West Vandaag
Burgemeester Bouke Arends tijdens de uitzending van West Vandaag © Omroep West
Maar het probleem zit hem met name in de regelgeving erover: 'Het heeft dus wat meer voeten in de aarde, daar moet het Rijk ons bij helpen. Maar we zullen het voor elkaar moeten krijgen en als er vervolgens iets niet goed gaat, moet je daarop inspelen', zegt Arends.
Maar dat is niet het enige probleem waar het Westland om wordt aangekeken: de gemeente is één van de twee gemeenten die nog nooit asielzoekers heeft opgevangen. Gaat dat binnenkort gebeuren? 'Dat is iets dat je aan de gemeenteraad zal moeten vragen, dat is een politieke vraag', zegt Arends.

Opvang asielzoekers een 'politieke beslissing'

Het is volgens Arends zijn taak als burgemeester om de partijen in de gemeenteraad voor te houden dat er overal verantwoordelijkheid wordt genomen om er iets mee te doen. 'Maar we hebben wel onze eigen problemen. We vangen bijvoorbeeld veel Oekraïners op, en hebben natuurlijk de problemen met het huisvesten van arbeidsmigranten.'
Volgens hem heeft het Westland daarmee nogal wat op het bord liggen, en het is dus volgens hem aan de gemeenteraad om er iets mee te doen. 'Het is echt een politieke uitspraak als je beslist om asielzoekers op te gaan vangen. Zolang er geen helderheid is over de politieke wil, dan is het niet aan mij om er iets aan te doen', sluit de burgemeester af.