Ambtenaar maakte valse paspoorten met gegevens nietsvermoedende burgers: ruim 2,5 jaar cel

Verdachte Romario P.
Verdachte Romario P. © Theresa Hartgers
DEN HAAG - Een 33-jarige man uit Den Haag is door de rechter veroordeeld tot twee jaar en acht maanden gevangenisstraf, omdat hij acht paspoorten heeft vervalst. Dat deed hij als ambtenaar van de afdeling Burgerzaken bij de gemeente Den Haag.
Romario P. vervalste de paspoorten in de periode van juli tot half september vorig jaar. 'De man heeft zelf aanvraagformulieren ingevuld, betalingen verricht en gebruik gemaakt van biometrische gegevens van niets vermoedende burgers aan de balie', zegt de rechtbank. P. plakte onder meer verkeerde foto's op de paspoorten.
'De rechtbank oordeelt dat hij op geraffineerde wijze misbruik heeft gemaakt van zijn positie als ambtenaar bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Den Haag. Hij heeft het vertrouwen van de burger in de overheid ernstig geschaad. In het maatschappelijk verkeer hoort men erop te kunnen vertrouwen dat ter identificatie gebruikte ambtelijke stukken, zoals paspoorten, een juiste weergave bevatten van de daarin vermelde gegevens.'

'Geen strafbare feiten'

Romario P., die als uitzendkracht bij de gemeente werkte, ontkende tijdens een eerdere zitting dat hij paspoorten heeft vervalst. 'Ik heb geen strafbare feiten gepleegd. Waar gewerkt wordt, kunnen fouten worden gemaakt en dat is dan kennelijk gebeurd', zei hij in december.
Van de opgelegde celstraf zijn acht maanden voorwaardelijk. Ook mag de Hagenaar zes jaar lang niet bij een overheidsinstantie werken waar op welke manier dan ook identiteitsdocumenten worden afgegeven. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.