Inwoners op de bres voor geboortezorg Zoetermeer: petitie honderden keren ondertekend

ZOETERMEER - Linda Bregman uit Zoetermeer is een petitie gestart in een poging de geboortezorg in het ziekenhuis in die plaats te behouden. De digitale petitie staat sinds donderdagochtend online en is binnen enkele uren al meer dan duizend keer keer ondertekend.
Bregman is geen onbekende binnen de kraamzorg in Zoetermeer. Ze is de oprichter van PKZ Kraamzorg en werkte in totaal 26 jaar aan het kraambed. Maar ze benadrukt dat ze de petitie niet heeft opgesteld als oud-directeur maar als gewone inwoner van Zoetermeer.
'Zelf ben ik ook bevallen in het LangeLand. We hebben de afgelopen jaren als inwoners telkens weer in onzekerheid geleefd of Zoetermeer überhaupt wel een ziekenhuis zou houden. Gelukkig is de fusie met het HagaZiekenhuis sinds kort een feit', zegt ze. 'Even leek het erop dat we opgelucht adem konden halen. Maar niets is minder waar.'
Fusie HagaZiekenhuis
Daarmee doelt ze op de fusie met het Haagse HagaZiekenhuis die officieel op 1 maart van start ging. Inmiddels hangt ook de naam HagaZiekenhuis op de gevel in Zoetermeer. Dit hele proces had veel voeten in aarde omdat het LangeLand Ziekenhuis failliet dreigde te gaan. Aan de basis van de redding door het Haagse Ziekenhuis ligt een ambitieus plan.
In Zoetermeer moet in de toekomst vooral planbare zorg worden geleverd. De geboortezorg zou in eerste instantie worden geschrapt, maar na protesten van onder andere de gemeente, werd beloofd dat er een onderzoek komt naar de toekomst van de kraamzorg in Zoetermeer. Dat is inmiddels begonnen en moet begin volgend jaar klaar zijn. Het ziekenhuis benadrukt dat geboortezorg in ieder geval tot en met 2025 in Zoetermeer blijft.
Verloskamers niet meegenomen
Nu de toekomst van het Zoetermeerse ziekenhuis veilig is gesteld, wordt ook concreet nagedacht over nieuwbouw. Een begroting is al meegenomen in het reddingsplan omdat de banken en verzekeraars hier toestemming voor moesten geven. In die begroting zijn verloskamers bewust weggestreept omdat de nieuwbouw anders te duur zou worden.

En dat steekt Bregman. Zij ziet hierin een voorbode voor het definitief verdwijnen van de geboortezorg met alle gevolgen van dien. Zij vreest een toename van het aantal 'bermbaby's', kinderen die op weg naar een ziekenhuis langs de snelweg geboren worden. En bovendien kijkt ze met argusogen naar alle stoplichten in de stad. Bovendien denkt ze dat veel ziekenhuizen vaak vol liggen, waardoor verloskundigen moeten gaan leuren met baby's.
Geld tot eind 2025 geregeld
Het HagaZiekenhuis laat weten dat de financiering van de geboortezorg in het ziekenhuis van Zoetermeer in ieder geval geregeld is tot eind 2025. Op voorhand zegt het ziekenhuis nu al dat er te weinig geboortes zijn om in de toekomst de kwaliteit op peil te houden. Hoe het dan wel moet gaan worden is een belangrijk onderdeel van het onderzoek dat nu is gestart.
Bij het onderzoek worden volgens het ziekenhuis allerlei partijen betrokken die direct te maken hebben met verloskunde en acute zorg in de regio. Ook de gemeente zit aan tafel. Begin 2024 moet alles klaar zijn en liggen er allerlei plannen. Die worden dan weer met betrokkenen besproken voordat een definitief besluit wordt genomen.