Eerste vaatje nieuwe haring levert recordbedrag op

Het eerste vaatje bracht 159.500 euro op
Het eerste vaatje bracht 159.500 euro op © ANP
DEN HAAG - We moesten er wat langer op wachten, maar donderdag is op Scheveningen dan eindelijk het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. De veiling, het traditionele startsein van het haringseizoen, heeft een recordbedrag van 159.500 euro opgebracht.
De veiling zou eigenlijk op 13 juni plaatsvinden. Dat moest uitgesteld worden, de vis was namelijk niet vet genoeg. Het eerste vaatje is nu dan eindelijk onder de hamer gegaan. Vanaf vrijdag is de Hollandse Nieuwe overal te koop en kun je een lekker vers visje happen. Het winnende bod kwam dit jaar van Budget Thuis.
De opbrengst van het vaatje gaat naar de Voedselbank. Bestuurslid Henk van der Meer laat weten 'heel gelukkig' te zijn. Het geld wordt gebruikt voor het ondersteunen van lokale voedselbanken. Vanwege de gestegen prijzen is het bijvoorbeeld duurder geworden om koelcellen te laten draaien. Vorig jaar bracht de veiling 113.500 euro op. Het goede doel waar het geld toen naartoe ging was Stichting Ambulance Wens.
Ondanks dat er nog geen nieuwe haring was, is Vlaggetjesdag in Scheveningen afgelopen zaterdag toch gevierd. Met de 'oude' haring van vorig jaar:
Vlaggetjesdag 2023 werd gevierd met de haring van het jaar daarvoor