Zeilboot aangevallen door orka's: 'Heel imposant'

De orka's hadden het voorzien op het roer van het schip
De orka's hadden het voorzien op het roer van het schip © Team JAJO
DEN HAAG - Het Nederlandse zeilteam JAJO is donderdag tijdens een etappe van de Ocean Race het doelwit geworden van drie orka's. De dieren had het gemunt op de roeren van het zeiljacht, zo is te zien op videobeelden van het team. Gelukkig bleef de schade beperkt en kon het team al snel weer doorzeilen.
Op het moment dat de orka's aanvielen lag het zeilteam op de tweede plaats in de etappe van Den Haag naar Genua. Ze bevonden zich op dat moment vlak voor de Straat van Gibraltar, waar de laatste tijd wel vaker aanvaringen tussen orka's en zeiljachten plaatsvinden. 'Het was heel imposant om de orka’s te zien. Echt prachtige beesten maar we realiseerden ons ook goed dat het gevaarlijk was', zegt schipper en Hagenaar Jelmer van Beek.
De aanval duurde slechts een kwartier. Op videobeelden vanaf de boot is te zien hoe de orka's het zeiljacht moeiteloos bijhouden en met hun kop tegen de roeren slaan. Om de dieren af te schrikken begon de bemanning zelf lawaai te maken. Uiteindelijk maakten de orka's rechtsomkeert.
Bekijk hier de beelden:
Orka's hebben het voorzien op zeilschip Ocean Race
Volgens een woordvoerder van de Ocean Race zijn zowel de orka's als de bemanning voor zover bekend ongedeerd gebleven bij de plotselinge aanval. 'Voor zover we kunnen nagaan is de boot ook schadevrij, maar je kunt je voorstellen dat we geen volledige controle hebben kunnen uitvoeren.' Volgens de woordvoerder zal de boot bij aankomst in Genua nog goed nagelopen worden, 'maar voordat we daar zijn is het alweer dinsdag of woensdag.'
Brend Schuil, on-board-reporter aan boord van Team JAJO, liet weten dat het team al rekening hield met mogelijke aanvallen van orka's. 'Dus we hadden doorgesproken wat we zouden doen als er zich een dergelijke situatie voor zou doen. De hele bemanning reageerde kalm en professioneel en ik had gelukkig mijn spullen klaarliggen dus kon ik er wat beelden van maken.'

Tweede plek kwijt

Door de aanval is het team wel achterop geraakt in de race. 'We lagen tweede en nu liggen we vierde. Hopelijk kunnen we de opgelopen achterstand weer goed maken,' zegt Van Beek hoopvol.
Sinds 2020 zijn er honderden aanvallen geweest op boten door een groep orka's in de Straat van Gibraltar. Drie boten zijn daarbij gezonken. Waarom de orka's de boten aanvallen is onbekend, maar er wordt gespeculeerd dat de dieren begonnen nadat een vrouwelijke orka gewond raakte bij een aanvaring.