Noodbevel in Den Haag, politie in shovels bij Tweede Kamer

De politie heeft shovels neergezet bij de Tweede Kamer
De politie heeft shovels neergezet bij de Tweede Kamer © Regio15
DEN HAAG - In Den Haag geldt vanaf 07.12 uur een noodbevel om het boerenprotest dat eerder is aangekondigd door Farmers Defence Force (FDF). Dat betekent dat boeren en andere personen die met trekkers en andere zware voertuigen willen demonstreren, niet welkom zijn.
Farmers Defence Force-voorman Mark den Oever heeft boeren opgeroepen om donderdag massaal naar Den Haag te komen om te demonstreren. Daar is rond 08.00 uur nog weinig van te zien in de stad. De gemeente had eerder al gezegd geen enorme opkomst te verwachten.
Op het Malieveld staan donderdagochtend enkele agenten van de Mobiele Eenheid. Ook hangt er een drone boven het veld. Of de boeren ook echt van plan zijn om daar naartoe te komen, is nog niet zeker.
Shovels arriveren in Den Haag
De exacte locatie van de demonstratie wordt nog stilgehouden. De politie meldt dat er tot nu toe drie trekkers vanaf de Brouwersgracht in Den Haag zijn 'verwezen naar een parkeerlocatie'.
Bij de Tweede Kamer worden al voorzorgsmaatregelen getroffen tegen eventuele trekker-demonstraties daar. De politie heeft daar onder meer twee shovels en een videovoertuig staan.

CDA'ers lastiggevallen

Terwijl Den Haag zich voorbereid op de komst van de boeren, worden een aantal CDA'ers bestookt met telefoontjes. Op social media gaat een bericht rond met de namen en telefoonnummers van een aantal prominente partijleden, zoals Tweede Kamerleden Derk Boswijk en Eline Vedder.
In het bericht wordt een foto van Farmers Defence Force-voorman gedeeld met daaronder de boodschap: 'Kan je niet naar Den Haag, maar wil je wel iets nuttigs doen? De druk mag worden opgevoerd bij het CDA!' Vedder laat op twitter weten dat ze al meerdere belletjes heeft gekregen.
Van den Oever zegt tegen de NOS dat hij niet degene achter het bericht is, maar tegelijkertijd 'geen medelijden' heeft met de politici die nu gebeld worden. Premier Rutte heeft de oproep 'pure intimidatie' genoemd.