Koninklijke familie straalt op strand tijdens fotosessie

© ANP
DEN HAAG - De traditionele zomerfotosessie met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinsessen Amalia, Alexia en Ariane heeft vrijdagmiddag plaatsgevonden bij strandtent La Cantina op het Zuiderstrand in Den Haag.
Sinds vorig jaar zijn de jaarlijkse fotosessies met de Oranjes aangepast. De sessies vonden eerder plaats op vaste momenten in Lech en aan het einde van de zomervakantie. Vanwege de studies van de prinsessen zouden zij hier echter niet altijd bij aanwezig kunnen zijn. Daarom kiest de Rijksvoorlichtingsdienst nu andere momenten voor de fotosessies.
Prinses Alexia werd afgelopen maandag 18 jaar oud. Het Koninklijk Huis deelde daarom drie nieuwe foto's van de prinses. Alle kinderen waren thuis om de verjaardag van Alexia te vieren, vertelde koningin Máxima eerder na afloop van het staatsbezoek aan België.
De verjaardag van de prinses, die tot voor kort in Wales studeerde, werd echter niet groots gevierd. 'Het is een maandag dus dat valt niet heel goed, maar we zullen dit weekend al wel wat doen', zei de koningin.
© Rijksvoorlichtingdienst
Alexia rondde eind mei haar examens aan het United World College of the Atlantic in Wales af. De resultaten van de examens worden begin juli verwacht. Alexia studeerde sinds september 2021 in Wales.
Komend jaar neemt ze een tussenjaar, zei ze tijdens het persgesprek na de fotosessie. 'Beetje reizen, werken en van alles.' Volgens Alexia zijn 'er heel veel plannen', maar: 'Er is nog niets gepland.' 'Lekker ongeorganiseerd', grapte haar oudere zus Amalia daarop.

Trots op zus

De prinses zei tijdens het persgesprek ook dat ze 'hartstikke trots' is op haar oudere zus prinses Amalia, om de wijze waarop zij omgaat met de bedreigingen aan haar adres. Alexia noemt Amalia iemand 'die enorm sterk in haar schoenen heeft gestaan de afgelopen tijd'. 'Ik had het haar niet nagedaan', zei de prinses.
Na afloop van een staatsbezoek in Zweden in oktober maakte het koningspaar bekend dat Amalia wordt bedreigd. Om die reden ging zij niet op kamers in Amsterdam, waar zij studeert aan de Universiteit van Amsterdam.