Ambassade Wit-Rusland vernield en beklad, man opgepakt

De politie doet onderzoek bij de bekladde ambassade van Wit-Rusland
De politie doet onderzoek bij de bekladde ambassade van Wit-Rusland © Regio15
DEN HAAG - De ambassade van Wit-Rusland is in de nacht van zaterdag op zondag vernield en beklad. Zo zijn de ruiten ingegooid en zijn er met graffiti leuzen geschreven op het pand aan de Groot Hertoginnelaan in Den Haag. Een 31-jarige man is opgepakt als verdachte.
Op foto's is te zien dat er met rode en zwarte graffiti teksten staan, waaronder de tekst: 'Luka Terrorist'. Dat verwijst vermoedelijk naar de president van Wit-Rusland, Loekasjenko. Daarnaast staan er teksten in het Russisch.
Ook is te zien dat drie ruiten kapot zijn gegooid. De politie heeft een afzetting gemaakt en doet onderzoek. Vanuit het pand zijn sporen veilig gesteld. De man kon ter plekke worden aangehouden.
Bekladding en vernieling van de ambassade van Wit-Rusland in Den Haag
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma veroordeelt de actie jegens de ambassade. 'Hoe terecht boos je ook bent op het regime van Belarus, Rusland of andere landen, val hun ambassades of residenties niet aan', schrijft hij op Twitter.
Volgens Sjoerdsma vergroot het de onveiligheid van Nederlandse diplomaten in het buitenland. 'Je helpt er niemand mee en maakt onze diplomaten in die landen onveiliger.'
Zondagochtend probeert het personeel van de ambassade de graffiti te verwijderen
Zondagochtend probeert het personeel van de ambassade de graffiti te verwijderen © Omroep West

Bondgenoot Rusland

Wit-Rusland heeft een verregaande samenwerking met Rusland, meldt de NOS. Zo trokken de Russische troepen vorig jaar via Belarus Oekraïne binnen, wat het land nieuwe sancties vanuit de EU opleverde.
Vrijdagavond werd bekend dat Loekasjenko een wet heeft ondertekend waardoor het mogelijk wordt om 'onvriendelijke' buitenlandse media te verbieden in Wit-Rusland.