Vijf boekentips om je niet te vervelen tijdens deze zomervakantie

REGIO - De zomervakantie is een uitgelezen kans om even te kunnen ontsnappen aan de waan van de dag. Geen verplichtingen op je werk, school of sportvereniging. En ook de mobiele telefoon kan op stil om je mee te laten slepen in de wonderlijke wereld van een goed boek. De afgelopen maanden kwamen talloze schrijvers uit onze regio met iets nieuws. Een fijne selectie, in willekeurige volgorde.

Ilja Leonard Pfeijffer - Alkibiades
De nieuwe, vuistdikke roman van de markante Leidse schrijver moest met bijna 50.000 verkochte exemplaren in de eerste twee weken na publicatie alleen het laatste deel van de Zeven Zussen boven zich dulden in de lijst met best verkocht boeken. Opmerkelijk, want de historische roman beslaat 900 pagina’s en werd niet overal even enthousiast ontvangen. Maar wie van de Griekse oudheid houdt is bij de Leidse classicus toch echt aan het juiste adres, want de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus Alkibiades wordt verantwoordelijk gehouden voor het verval van de alleroudste democratie die wij kennen. Een thema dat herkenbaar is voor de tijd waarin we nu leven.

Bart Chabot – Engelenhaar
De Haagse schrijver en dichter (68) is gelukkig nog onder ons. Toch blikt hij in zijn derde autobiografische roman, vanuit zijn graf in de Ardennen, terug op een veelbewogen leven. Vlot en met veel humor en gevoel schrijft Chabot over zijn jeugd, zijn tijd als dienstplichtige soldaat, zijn vrienden, zijn avonturen met fotograaf Anton Corbijn en zijn grote liefde en hun kinderen. Een leven ook vol rock ’n’ roll, alcohol en angsten.

John Kuipers – Het Bedrog van Göring
De winnaar van de Gouden Strop 2023 borduurt met zijn kersverse thriller Het bedrog van Göring voort op het succes van zijn debuutroman Musserts Schaduw, dat zich opnieuw afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag. Deze keer stort de Haagse politiechef Charlie Swieninck zich op een moordzaak, die wordt gelinkt aan het opgedoken werk van meesterschilder Frans Hals. Het doek is een dag later verdwenen en vervanging door een vervalsing. Tijdens zijn speurtocht stuit hij niet alleen op kunstexperts, maar ook hebzuchtige kopers, charlatans, vervalsers en de Duitse rijksmaarschalk Hermann Göring.

Arkadia – Sipko Melissen
In drie delen schrijft de Haagse schrijver over de jeugdherinneringen van Ko, die zich allemaal afspelen tijdens de zomer. Al op vroege leeftijd realiseert hij zich dat hij op mannen valt, maar heel erg problematisch is dat nou ook weer niet. En hoewel op de achtergrond de Tweede Wereldoorlog een rol speelt, lijkt het allemaal even idyllisch. Maar is dat ook zo? Op een intieme en gevoelige manier volgt Melissen het spoor terug van de Amsterdamse student tot het knulletje in Zeeland.

Tomas Ross – Poetins dochter
Bij de ‘Koning van de factie’ (de Haagse schrijver houdt ervan om feit en fictie met elkaar te vermengen) is een complottheorie nooit ver weg. Ook niet in het meest actuele boek dat hij ooit heeft geschreven. Poetins dochter begint met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. En als de vrouw van de EU-veiligheidsexpert Philip Prinsen verongelukt, vermoedt deze al snel dat het geen ongeluk is, maar een moord. Ross maakt in zijn boek dankbaar gebruik van het feit dat Poetins oudste dochter jarenlang in Voorschoten woonde en met een Nederlander getrouwd is geweest. Zijdelings komt ook de ramp met de mh17 voorbij. Charme van het boek is dat het zich grotendeels in Den Haag afspeelt.