Peter van der Velden wordt waarnemend burgemeester van Leiden

Peter van der Velden
Peter van der Velden © ANP
LEIDEN - Peter van der Velden wordt de waarnemend burgemeester van Leiden. Hij begint op 1 september, als Henri Lenferink zijn functie neerlegt. Een jaar later moet een nieuwe kroonbenoemde burgemeester het stokje van hem overnemen.
Van der Velden (PvdA) beschikt over ruime bestuurlijke ervaring. In 2019 was hij waarnemend burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard. Daarvoor was hij in 2017 waarnemend burgemeester in Dordrecht. Vanuit die hoedanigheid was hij voorzitter van het Drechtstedenbestuur, de Drechtraad en de veiligheidsregio.
Van 1989 tot en met 2014 was Van der Velden achtereenvolgens burgemeester van de gemeenten Nieuw-Ginneken, Rosmalen, Emmen, Bergen op Zoom en Breda. In die laatste gemeente vervulde hij het burgemeestersambt van 2004 tot 2014.

'Het is een hele fijne collega'

Burgemeester Lenferink reageert verheugd op de benoeming. 'Ik ben daar erg blij mee. Ik ken hem natuurlijk. Het is een hele fijne collega. Ik hoop alleen wel dat hij van haring houdt, anders wordt het een moeilijke 3 oktober', zegt hij tegen mediapartner Sleutelstad. Lenferink is twintig jaar burgemeester van Leiden geweest is daarmee de langstzittende burgemeester van Nederland.