Den Haag gaat messenverbod invoeren: 'Alles in de strijd tegen alle ellende'

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag
Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag © ANP
DEN HAAG - Den Haag wil binnenkort een messenverbod invoeren. Ook gebruiksmessen zoals zak- en keukenmessen worden dan verboden. Burgemeester Jan van Zanen wil hiervoor na de zomervakantie de APV laten wijzigen en kreeg daarvoor steun van vrijwel de gehele gemeenteraad. Het verbod moet het aantal geweldsincidenten met steekwapens in de stad terugdringen. 'Alles wat helpt in de strijd tegen alle ellende in de stad wil ik inzetten', zei Van Zanen.
Hart voor Den Haag drong donderdag aan op een messenverbod. De partij diende samen met de VVD, PVV en de ChristenUnie/SGP een motie in waarin de burgemeester wordt opgeroepen om het verbod in te voeren. De motie werd met overgrote meerderheid aangenomen. Alleen de Haagse Stadspartij en Forum voor Democratie stemden tegen.
De gemeenteraad maakt zich zorgen over de vele geweldsincidenten van de afgelopen tijd, soms met dodelijke afloop. 'Bij veel steekpartijen gebruiken daders messen die niet verboden zijn in de Wet wapens en munitie', zei raadslid Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag. 'Daarom willen wij dat ook gebruiksmessen zoals keuken- en zakmessen verboden worden.' Een messenverbod zou betekenen dat de politie overal in de stad boetes kan uitdelen voor het dragen van messen, die als steekwapen kunnen worden gebruikt en niet zijn ingepakt.

Algeheel verbod

Van Zanen zei in de raadsvergadering dat ook hij al lange tijd voor een algeheel verbod op messen is. 'Daarom heb ik samen met andere burgemeesters aangedrongen op het wijzigen van de Wet wapens en munitie', zei hij. 'Die wijziging wordt voorbereid, maar tot die wet is gewijzigd, kan er worden gewerkt met een lokaal verbod. Daar ben ik zeer toe bereid.'
Den Haag volgt het spoor van Amsterdam. De hoofdstad heeft sinds 1 juli een messenverbod ingevoerd. Van Zanen: 'Wij volgen het Amsterdamse model. Ik wil alles wat helpt in de strijd tegen alle ellende waar ook Den Haag mee te maken heeft inzetten. Zowel repressieve als preventieve middelen.'

Preventief fouilleren

Een aantal partijen maakte zich nog wel zorgen over de vraag of het messenverbod automatisch betekent dat er preventieve fouilleeracties komen. Maar dat is niet het geval, verzekerde Van Zanen. 'Preventief fouilleren is niet nodig', zei hij. Na de zomervakantie komt Van Zanen met een voorstel aan de gemeenteraad om de APV te wijzigen.