Wat is het mooiste gemeentehuis uit de regio? Laat van je horen!

Het Gemeentehuis in Gouda, in de volksmond ook wel 'De Stroopwafel' genoemd
Het Gemeentehuis in Gouda, in de volksmond ook wel 'De Stroopwafel' genoemd © ANP
REGIO - Het IJspaleis in Den Haag, de Stroopwafel in Gouda of toch de Glasbak in Delft? Radio West is op zoek naar het mooiste gemeentehuis van de regio. Welk gemeentehuis of oud-gemeentehuis springt er volgens jou uit? Vanaf maandag 10 juli kan je jouw favoriete gemeentehuis opgeven. Een driekoppige jury buigt zich over de inzendingen.
Gemeentehuizen zijn het eerste aanspreekpunt voor inwoners en vervullen een belangrijke functie in het wegwijs maken in de gemeente. Het is dan ook vanzelfsprekend dat na het mooiste plekje en mooiste gebouw, er dit jaar wordt gezocht naar het mooiste gemeentehuis van de regio.
De jury onder leiding van Jaap Smit, commissaris van de koning, Charlie Aptroot, oud-burgemeester van Zoetermeer en toerisme-expert Angelique Werner beoordeelt alle inzendingen zorgvuldig en stelt vanaf 21 juli een lijst van twintig nominaties samen.
Hieronder staan alvast een paar pareltjes uitgelicht die aangedragen kunnen worden.

Huize De Paauw

Het gemeentehuis van Wassenaar is een statig pand omringd door groen en wordt ook wel Huize De Paauw genoemd. In de negentiende eeuw verbleef Prins Frederik in het gebouw en stelde hoge eisen aan de omgeving. Een landschapsarchitect moest hem tevreden stellen door de aanleg van een tuin en parkje. Daarnaast vervulde het een rol tijdens de Eerste Wereldoorlog door de opvang van vluchtelingen. Sinds 1925 is het eigendom van de gemeente.
Het gemeentehuis van Wassenaar
Het gemeentehuis van Wassenaar © John van der Tol

Het voormalig stadhuis van Den Haag

Het Oude Stadhuis op de Dagelijkse Groenmarkt is niet meer in gebruik als gemeentehuis, maar is nu een toeristische trekpleister en een plek waar bruidsparen in het huwelijksbootje stappen. Daarnaast heeft het een historische betekenis toen er in 1917 het algemeen kiesrecht voor mannen werd afgekondigd. Kenmerkend aan het gebouw zijn de rode luiken.
Het Oude Stadhuis op de Dagelijkse Groenmarkt waar huwelijken voltrokken worden
Het Oude Stadhuis op de Dagelijkse Groenmarkt waar huwelijken voltrokken worden © Harry van Reeken, collectie Haags Gemeentearchief

Vergaderen tussen de martelkamers in Delft

Het stadhuis van Delft op de Markt is nog gedeeltelijk in gebruik als gemeentehuis maar is vooral een locatie waar huwelijken worden voltrokken en rondleidingen worden aangeboden. Het in 1200 gebouwde stadhuis is niet te missen op de Markt. In 1618 brandde het bijna volledig af. Door een flinke restauratie is het stadhuis weer flink opgelapt. Verder bevindt zich in de toren van het gebouw een martelkamer en gevangenis waar de moordenaar van Willem van Oranje gevangen werd gehouden. In schoolvakanties worden rondleidingen aangeboden om deze ruimtes te bezoeken.
Het stadhuis van Delft op de Markt
Het stadhuis van Delft op de Markt © ANP

Mooiste gebouw van de regio

Vorig jaar is door de luisteraars het Kunstmuseum Den Haag verkozen als mooiste gebouw van de regio. Monique Lageschaar was één van de vele luisteraars die het gebouw had opgegeven vanwege de moderne uitstraling. Uiteindelijk kreeg het Kunstmuseum 989 stemmen en was daarmee overtuigend de winnaar.
Wil je de jury overtuigen om naar jouw plek te gaan, mail dan een foto naar mooistegemeentehuis@omroepwest.nl, of klik hier voor het inzendformulier. Geef uiterlijk vrijdag 21 juli jouw favoriete plek door. Daarna gaat de jury zich buigen over de inzendingen.
Het Kunstmuseum in Den Haag
Het Kunstmuseum in Den Haag