Van Zanen: pijnlijk hoe ene Den Haag andere in de weg zit

Burgemeester Jan van Zanen
Burgemeester Jan van Zanen © ANP
DEN HAAG - Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag noemt de val van kabinet-Rutte IV 'een pijnlijk voorbeeld van hoe het ene Den Haag het andere Den Haag in de weg kan zitten'. Premier Mark Rutte heeft vrijdagavond het ontslag van zijn kabinet aangeboden aan de koning na mislukte gesprekken over migratie.
Daarmee is het kabinet nu demissionair, wat betekent dat alleen nog beslissingen genomen worden over lopende zaken. Volgens Van Zanen heeft de stad Den Haag juist een overheid nodig die meewerkt bij het aanpakken van grote uitdagingen op het gebied van veiligheid, wonen, energietransitie en bestaanszekerheid. 'Dit levert op zijn minst stagnatie op', zegt de Haagse burgemeester.
Jaap Smit, de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, meent dat de val van het kabinet extra onzekerheden creëert. 'Het land kan zich geen stilstand veroorloven. De grote maatschappelijke opgaven in Nederland vereisen daadkracht. De provincies nemen hun verantwoordelijkheid', zegt hij in zijn rol als voorzitter van de gezamenlijke provincies.