Leiden blundert opnieuw met datalek, nu met gegevens van mensen met schulden

© Sleutelstad
LEIDEN - Er heeft weer een datalek plaatsgevonden bij een afdeling van de gemeente Leiden. Dit laat het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad weten. De gemeente start een onderzoek en heeft het lek gerapporteerd bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Door een nog onbekende fout zijn twee pagina's in een document met schuldenaren verwijderd. Als gevolg hiervan kregen inwoners een brief die voor henzelf bestemd was in het Engels en aan de andere zijde een Nederlandse brief, die voor een andere inwoner bedoeld was.
Hierdoor zijn onder meer naam en adres van 77 Leidenaren bij de verkeerde persoon terechtgekomen. De gemeente heeft een nieuwe, juiste brief gestuurd naar de getroffen inwoners. Ook wordt hierin excuses aangeboden.

Niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat het misgaat bij het het team Eerste Hulp Bij Geldzorgen (EHBG), dat zich bezighoudt met schulden. Eerder dit jaar deed zich een vrijwel identiek incident voor bij het team. Naar aanleiding van dat eerdere lek werd een 'vierogen-principe' ingevoerd, waarmee er extra gecontroleerd zou moeten worden. Waarom het nu toch weer mis is gegaan, wordt onderzocht.
Ook in 2020 vond een datalek plaats bij de gemeente Leiden. Toen werden zeker 130 adressen gelekt via een website voor vergunningsaanvragen. Onder meer burgerservicenummers, namen, geboortedata, e-mailadressen en telefoonnummers lagen destijds op straat. In 2019 ging het mis met stempassen. Toen kwamen persoonsgegevens van zo'n 2450 personen via verkeerd verstuurde stempassen bij andere mensen terecht.