Haagse strandtenten mogen hele jaar blijven staan

Strandtent op Scheveningen
Strandtent op Scheveningen © ANP
DEN HAAG - De strandpaviljoens aan de Haagse kust hoeven in de toekomst niet meer weg. Dat staat in een nieuw plan van het Haagse college. Wel moeten de strandtenten in principe tussen november en februari dicht blijven, al komen er meer mogelijkheden voor ondernemers om het hele jaar open te zijn.
De strandtenten werden tot de coronapandemie altijd eind oktober afgebroken om in maart weer teruggezet te worden. 'Dat is het moment dat de zandverstuiving bij onze mooie duingebieden vrij spel heeft en de natuur ruim baan krijgt', meldt het Haagse college.
Volgens de gemeente heeft de jaarlijkse op- en afbouw een te grote impact op het milieu en is het een forse kostenpost voor de ondernemers. 'Wij hebben liever dat zij de hiermee verbonden financiële middelen investeren in de verduurzaming van hun bebouwing en bedrijfsvoering', schrijft het stadsbestuur in het nieuwe plan.

Paviljoens van hogere kwaliteit

De strandtenten moeten daarom aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten de paviljoens zo worden gebouwd 'dat ze de natuurlijke ontwikkeling van de duinen niet in de weg zitten'. De gemeente eist dan ook dat de nieuwe paviljoens van een hogere kwaliteit zijn. De permanente strandtenten moeten op palen worden gebouwd, zodat ze niet direct op het strand komen te staan. Hierdoor moet het zand onder het paviljoen kunnen verstuiven.
In principe moeten de paviljoens die blijven staan wel dicht blijven tussen november en februari. Toch wil de gemeente de mogelijkheden verruimen voor ondernemers om het hele jaar open te zijn. Er zijn nu vier zaken die een vergunning hebben om het hele jaar open te mogen op het strand op Scheveningen. Dit moeten er langzaam meer worden, zo laat de gemeente weten.

Geen plastic en statiegeld

Hieraan zijn wel een aantal strenge eisen gesteld. Alle strandpaviljoens die het hele jaar op strand staan zullen energieneutraal moeten zijn. Daarnaast mogen ze geen plastic verpakkingsmateriaal gebruiken en moeten ze statiegeld hanteren. Ook worden de strandtenten verantwoordelijk voor het schoonhouden van hun stukje grond.
De nieuwe eisen zorgen er wel voor dat ondernemers zullen moeten investeren in hun strandtent. Vandaar dat het stadsbestuur wil dat de nieuwe plannen minimaal tot 2035 gelden. Op deze manier wil het college duidelijkheid geven aan de ondernemers en ze stimuleren om met nieuwe plannen te komen. De gemeenteraad moet het nieuwe plan voor de Haagse kustlijn nog goedkeuren. De komende tijd worden de plannen met alle betrokkenen besproken voordat het beleid wordt.