Slachtoffers steekpartij in hulpcentrum Leiden zijn medewerkers

Politie bij het pand aan de Oude Rijn in Leiden
Politie bij het pand aan de Oude Rijn in Leiden © ANP
LEIDEN - De slachtoffers van de steekpartij in het Diaconaal Centrum De Bakkerij Leiden zijn medewerkers die in het pand aanwezig waren. Volgens de voorzitter gaat het om een betaalde medewerker, een vrijwilliger en iemand die er werkt namens een andere organisatie die een ruimte in het pand huurt, zegt hij tegen Omroep West. Een 66-jarige man uit Leiden is overleden, meldt de politie. Twee anderen raakten gewond, van wie één ernstig.
Voorzitter Bert Verweij maakte zich vrijdagochtend zorgen over de toestand van de slachtoffers. 'De berichten zijn niet gunstig', laat hij weten. Verder kan hij niet ingaan op wat er is gebeurd en hoe de situatie op dit moment is. 'De politie heeft van het pand nu een plaats delict gemaakt.'
De dader is nog voortvluchtig. Het gaat volgens de politie om een man met een licht getinte huidskleur, kort haar en een baardje. Hij draagt een donkerblauwe trui en een donkere broek en is gewond aan zijn hoofd. Mensen die de man zien worden opgeroepen hem niet zelf te benaderen, maar 112 te bellen. Er wordt 'met man en macht' naar hem gezocht.
Diaconaal Centrum De Bakkerij is een kerkelijk centrum voor hulp- en dienstverlening. De Diaconie Protestantse gemeente Leiden en de RK Diaconie Leiden geven vanuit de kerken hulp aan ieder die dat nodig heeft, dichtbij en ver weg, voor korte of langere duur. Meerdere organisaties huren er ook een ruimte.
Vrijdagmiddag was er even verderop een grote politieactie. Er was een melding dat de verdachte zich zou ophouden in een parkeergarage bij een supermarkt aan de Hooigracht. Daarop werd deze ontruimd en de straat afgezet. Maar toen bleek dat dit loos alarm was, werd de omgeving weer vrijgegeven. Voor het vinden van de verdachte is de politie deels afhankelijk van tips van mensen. Die worden dan ook opgeroepen het te melden als ze iets weten.
Het arrestatieteam in Leiden
Het arrestatieteam in Leiden © Regio15
Twee traumahelikopters vlogen vrijdagochtend naar Leiden voor de zwaargewonde slachtoffers. Over de aanleiding van de aanval is nog niets bekend. Een vrouw die ook als vrijwilliger in het diaconaal centrum werkt, is erg geschrokken van het nieuws. 'Ik vind het verschrikkelijk. Maar ik vind het te erg om er nu op door te gaan, ik ben er verdrietig van', is het enige dat ze kwijt wil.

'Niet normaal wat er aan kwam rijden'

De eigenaresse van een winkel in de straat vertelt dat het vrijdagochtend vol stond met politie en ambulances. 'Ik dacht: dat moet wel flink serieus zijn. Het was echt niet normaal wat er aan kwam rijden, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Er liep ook een arrestatieteam in vol tenue met honden, ze zijn de dader nog aan het zoeken.'
Even verderop komt een bewoonster van de Oude Rijn net thuis van vakantie. 'Ik kreeg een appje van mijn moeder en van vrienden wat er was gebeurd', vertelt ze. 'Ik woon met meerdere mensen in een huis en heb meteen een appje gestuurd of de deur goed op slot zat. Voor hetzelfde geld zit de dader binnen. Maar ik ga er maar vanuit dat als het plaats delict hier is, hij nu wel wat verder weg is. Ik hoop dat hij snel gevonden wordt.'
Meer over de dodelijke steekpartij in Leiden lees je in ons dossier.