Buslijn 385 heeft eerste audiotour van Nederland

Boswachter Jaap werkte mee aan de audiotour
Boswachter Jaap werkte mee aan de audiotour © Omroep West
DEN HAAG - 'Hi! Wat leuk dat je luistert naar de audiotour van buslijn 385', schalt er door de luidsprekers vanuit de izi.TRAVEL app. Passagiers van buslijn 385 van Arriva hoeven zich niet meer te vervelen onderweg. De buslijn heeft namelijk als eerste in Nederland een eigen audiotour. Sinds een week word je tijdens je reis van Den Haag Centraal naar Noordwijk bijgepraat over alle bijzondere plekken in de omgeving.
'Een heerlijke wandeling naar paleis Huis ten Bosch kunnen we ook aanraden', meldt de damesstem bij stop nummer drie. 'Of je pikt bij deze halte het boswachterspad mee.' Via de app kun je doorklikken naar een pagina van Staatsbosbeheer waar de route door het Haagse Bos staat uitgestippeld.
Boswachter Jaap Wilting over het Haagse Bos, de bijzondere bewoners en een joggende koningin Maxima:
Als boswachter in het Haagse Bos maak je soms bijzondere dingen mee
Volgens woordvoerder Soet Huijbregts van Nationaal Park Hollandse Duinen draagt de tour bij aan de busbeleving én is het door het stimuleren van openbaar vervoer tegelijkertijd geschikt als duurzaam uitje. 'De route gaat bijvoorbeeld langs de landgoederenzone in Wassenaar en je kunt uitstappen bij het Panbos in Katwijk, waar je restanten van de Atlantikwall kunt vinden.'
Hoewel op schermen in de bus te zien is dat de nieuwe audiotour beschikbaar is, lijken de passagiers zich vooralsnog liever te vervelen. Een vrouw die niet lijkt te begrijpen wat een audiotour is zegt dat ze de buslijn nu ook al 'geweldig' vindt. Een man die op het bankje bij het busstation zit, zegt alles al te weten over Den Haag. Twee dames uit België die Voorlinden in Wassenaar bezoeken hebben er wel oren naar. 'Is het gratis?'

Pilot

De audiotour is samengesteld door onder andere Arriva en Nationaal Park Hollandse Duinen. Het gaat in eerste instantie om een pilot tot december.