Eigenaresse ziet ravage na grote brand bij café: 'Mijn maag draait om'

Ravage op het dakterras
Ravage op het dakterras © Omroep West
DEN HAAG - Een grote brand in het centrum van Den Haag heeft het dakterras van Grand Café Haagsche Bluf verwoest. De rieten overkapping op het terras vatte vlam en daardoor ontstonden er enorme zwarte rookpluimen. De ravage bij het café is groot. 'Het is verschrikkelijk', zegt de eigenaresse. Door de brand in hartje centrum moest een hotel worden ontruimd. Zo'n honderd gasten moesten in een restaurant worden opgevangen.
De brand begon rond 1.30 uur in de nacht van donderdag op vrijdag. Toen de rieten overkapping door nog onbekende reden in brand vloog, kwam er veel zwarte rook vrij. Die rook was tot in de wijde omgeving te zien.
Een buurman van het café schrok wakker van bonzen op zijn deur. Toen zag hij de metershoge vlammen vlakbij zijn balkon. 'Je schrikt wel als je denkt dat je huis bijna in de fik staat', vertelt hij.

'Het is toch je kindje'

Enkele woningen rondom het café moesten ontruimd worden. Inmiddels mogen de buren weer terug naar huis. Ook de hotelgasten konden na een paar uur weer terug naar hun kamers.
Eigenaresse Sandra van der Hoeven had om 23.30 uur zelf het café afgesloten. Rond 1.30 uur werd ze wakker gebeld over de grote brand bij haar café. Ze ging een kijkje nemen en zag hoe de vlammen het dakterras in de as legden. 'Het is vreselijk. Zo'n café is toch je kindje. Mijn maag draait om. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen', zegt ze.
De schade is groot. 'Overal liggen brokstukken en glas. Dingen zijn verschroeid. Het rieten dak is er helemaal uit, je ziet alleen nog een geraamte', vertelt een verslaggever van Omroep West. Sandra kan het nu wel bevatten, maar toen ze aankwam toen het nog donker was niet. 'Toen dacht ik: wat is dit nu voor een ravage.'
Minstens acht brandweerwagens en tientallen brandweerlieden probeerden de brand onder controle te krijgen. De Dagelijkse Groenmarkt in Den Haag, waaraan het café zich bevindt, stond vol met hulpdiensten en is afgezet. Een deel van de Haagse binnenstad was onbereikbaar door de brand. Andere panden in de buurt hebben ook rookschade.
Ravage groot na brand bij café in Haags centrum
Voor de caféhoudster is het een slechte timing zo midden in het hoogseizoen. 'Dat is wel jammer', zegt Sandra. 'Het zou nu druk moeten zijn en dat is niet mogelijk.'
Toch is ze alweer strijdbaar en optimistisch. 'Het mooiste terras van Den Haag is nu even niet bereikbaar, maar dat wordt wel weer mooi. Het schoonmaakbedrijf komt eraan, we gaan een nieuwe trap erin zetten en dan komt het wel weer goed. Ik kan wel zitten sikkeneuren, maar we moeten verder.'
De schade op het dakterras is groot
De schade op het dakterras is groot © Omroep West