Einde van tijdperk: nooit meer Parkpop in Den Haag

De Haagse band Goldband op de jubileumeditie van Parkpop op het Malieveld
De Haagse band Goldband op de jubileumeditie van Parkpop op het Malieveld © ANP
DEN HAAG - Het is over en uit voor Parkpop. Het gratis muziekfestival, dat al 40 jaar plaatsvond in Den Haag, keert niet meer terug. Er is onderzocht of een betaalde versie mogelijk was, maar dat blijkt onhaalbaar. Parkpop was een van de grootste gratis festivals van Europa.
Voor het eerst in het 40-jarige bestaan van Parkpop werd het festival in 2022 op een andere plek in de stad gehouden: het Malieveld. Daarvoor was Parkpop tientallen jaren te vinden in het Haagse Zuiderpark, al gooide corona een aantal keer roet in het eten.
Het festival verkeert al jaren in financieel zwaar weer. Organisator Guus Dutrieux van Ducos Productions ging daarom in zee met concertorganisator Mojo en verhuisde van het Zuiderpark naar het Malieveld, waar vorig jaar juni de veertigste editie werd gehouden. Ook deze keer liep het verlies in de tonnen.
Terugblik op een zonnig Parkpop in 2022:
De kosten voor het programma en de productie zijn volgens de organisatie sterk gestegen en ook de veiligheidseisen nemen toe. Daarnaast zijn de energiekosten door het dak gegaan. 'Het is duidelijk dat het organiseren van een gratis toegankelijk festival met het niveau van Parkpop niet meer mogelijk is', laat de organisatie weten.
De afgelopen tijd heeft de organisatie gekeken of een betaald Parkpop vanaf volgend jaar mogelijk is. Dat is niet gelukt. 'De viering van 40 jaar Parkpop in 2022 was een goede afsluiting van een mooie traditie; wellicht een goed moment om op zoek te gaan naar nieuwe Haagse tradities.'

Voor de veertigste keer

Vorig jaar stonden onder andere Maan, Froukje, Goldband, Donny XL, DI-RECT en UB40 op het podium. Het was een bijzondere editie. Niet alleen omdat het feest twee jaar niet door ging vanwege corona. En ook niet omdat het voor het eerst op het Malieveld was. Maar omdat het festival voor de veertigste keer werd georganiseerd.