Verslagenheid na brand in snackbar: 'Wereld stond even stil'

Vincent in zijn snackbar
Vincent in zijn snackbar © Omroep West
ZOETERMEER - 'Iets waar je tien jaar dag en nacht aan werkt, is in één klap weg.' Aan het woord is Vincent Dirven (43) uit Zoetermeer. Maandagochtend ontstaat er brand in zijn snackbar aan het Piet Heinplein, die voor enorme schade zorgt. Zijn zoon is inmiddels een crowdfunding gestart.
Al vier dagen leeft de ondernemer in, zoals hij zelf omschrijft, zijn ergste nachtmerrie. Het vuur ontstaat maandagochtend vlak nadat medewerker Jeffrey de frituur heeft aangezet en aan de overkant van het pand wat spullen verzamelt. Via een klant die Vincent opbelt, komt hij erachter dat het mis is. 'Ik was met mijn gezin net drie dagen vakantie aan het vieren in Spanje en kreeg daar ineens een belletje via Facebook. Toen ik het hoorde zat ik in de auto en leek het alsof de wereld even stilstond', blikt hij terug.
Halsoverkop slaagt hij erin een vliegticket te bemachtigen waardoor hij dinsdagochtend terug is in Zoetermeer. 'Aanvankelijk dacht ik dat de schade wel meeviel, maar toen ik alles van dichtbij bekeek wist ik dat het niet goed was.' In zijn pand constateert hij al snel dat de vriezers, koelingen, houten meubels en alle bedradingen verwoest zijn door het vuur.
Vincent laat in deze video zien hoe groot de schade is:
De snackbar is compleet verwoest
De schade aan het pand loopt volgens de eerste berekeningen van zijn verzekeraar in de tonnen, maar het is nog onduidelijk of dat betekent dat de kiosk moet worden gesloopt. 'We zijn verzekerd, maar weten op dit moment niet waar we aan toe zijn. Momenteel doen meerdere partijen onderzoek, maar kan het volgens de frietbakker nog maanden duren voordat daar een definitief oordeel uitkomt. 'Ik weet gewoon niet waar ik aan toe ben en leef in onzekerheid. De inboedel heb ik acht jaar geleden helemaal nieuw gekocht, alleen weet ik niet hoe de verzekering de waarde hiervan nu berekent.'
Naast de zorgen over de toekomst van zijn cafetaria, piekert de ondernemer ook over zijn personeel. 'Ik heb twee fulltimers in dienst en bezorgers. Voor hun is het net zo erg. Door de brand kunnen zij ook niet meer werken en dat vind ik heel erg', vertelt hij huilend.

Jubileum in gevaar

Een ander pijnpunt voor Vincent is dat hij in november zijn tienjarig jubileum viert. 'Ik ga er alles aan doen om er een feest van te maken, maar heb geen idee of dat gaat lukken. De zaak is mijn leven en ik zou het heel erg vinden om mijn klanten te moeten teleurstellen. We hebben een grote klantenkring en ik ben iedereen dankbaar voor alle steun', eindigt hij.

Reactie Verbond van Verzekeraars

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars wil niet specifiek over de casus van Vincent spreken, maar vertelt in algemene zin hoe een ondernemer is verzekerd bij een brand. 'Brand is een verzekerbaar risico en dan ben je als ondernemer in dit soort situaties verzekerd. Wat je precies aan compensatie krijgt is uiteraard afhankelijk van de verzekeraar en polis', zegt de woordvoerder.
Over het algemeen is het meestal zo dat de inboedelverzekeraar bij schade uitgaat van de nieuwwaarde, legt hij uit. 'Dus het bedrag wat het zou kosten om soortgelijke spullen van dezelfde soort en kwaliteit te kopen. De dagwaarde gaat vaak pas op als deze minder is dan 40 procent van de nieuwwaarde. Niet alle spullen schrijven even snel af. Dus krijg je voor spullen die lang meegaan, langer de nieuwwaarde als ze onherstelbaar beschadigd zijn geraakt. Verzekeraars maken hierbij gebruik van afschrijvingslijsten en dit verschilt per verzekeraar.'