Kunstmuseumbaas Benno Tempel vertrekt: 'Prachtige tijd gehad'

Directeur Benno Tempel van het Gemeentemuseum | Fotograaf: Robin de Puy
Directeur Benno Tempel van het Gemeentemuseum | Fotograaf: Robin de Puy
DEN HAAG - Benno Tempel, de huidige directeur van het Kunstmuseum in Den Haag vertrekt naar Otterlo. Daar wordt hij de nieuwe directeur van het Kröller-Müllermuseum. Tempel gaat op 1 november alvast aan de slag op de Hoge Veluwe.
Museumdirecteur Tempel kijkt trots terug op zijn tijd in Den Haag. 'Ik heb een prachtige tijd gehad in het Kunstmuseum en ben er trots op dat ik samen met het team in lijn met de geschiedenis van het museum de nadruk heb kunnen leggen op een actief tentoonstellingsprogramma en een aankoopbeleid dat het museum voor de komende decennia richting geeft. Met veelbelovende tentoonstellingen in het vooruitzicht laat ik het Kunstmuseum in goede handen achter.”
Tempel was bijna vijftien jaar directeur van het Kunstmuseum, het voormalige Gemeentemuseum Den Haag, waaronder ook Fotomuseum Den Haag, KM21 en Escher in Het Paleis vallen. Het Kunstmuseum in Den Haag is door de luisteraars van Radio West gekozen tot hét mooiste gebouw van de regio 2022. In de verkiezing die we deze zomer uitschreven, konden luisteraars hun favoriete gebouw binnen de regio nomineren. Het Kunstmuseum kreeg 989 stemmen.

Natuur, kunst en architectuur

Benno Tempel volgt in het Kröller-Müller museum directeur Lisette Pelsers op, die met ingang van komend jaar met pensioen gaat. Tempel gaat op 1 november alvast aan de slag op de Hoge Veluwe. Hij verheugt zich op de nieuwe job: 'Kröller-Müller is meer dan een museum. De ligging in Het Nationale Park De Hoge Veluwe en de beeldentuin maken het tot een grandioze plek waar natuur, kunst en architectuur een samenspel aangaan.'
Ook Herman Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Toezicht in Otterlo, ziet de komst van Tempel helemaal zitten: 'Door zijn ervaring met moderne en hedendaagse kunst en de resultaten die hij in Den Haag geboekt heeft, zijn we ervan overtuigd dat hij degene is die het museum de volgende fase in kan leiden.'