Grote renovatie aan Hubertustunnel op komst: 'Leidt natuurlijk tot overlast'

De Hubertustunnel gaat tijdens de renovatie in beide richtingen dicht
De Hubertustunnel gaat tijdens de renovatie in beide richtingen dicht © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat de Hubertustunnel grondig renoveren. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden vanaf 2025 plaatsvinden. Zodra de renovatie begint, wordt de tunnel in beide richtingen afgesloten. 'De exacte data voor de renovatie worden begin volgend jaar bekendgemaakt', zegt een woordvoerder van de gemeente.
Volgens de gemeente moet de renovatie tussen 1 januari 2025 en 30 april 2026 plaatsvinden. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de installaties die in de tunnel hangen aan het einde van hun levensduur.
'Dit zijn bijvoorbeeld de veiligheidssystemen, de ventilatoren en de hulpposten in de tunnel. Tegelijkertijd worden er ook werkzaamheden aan het viaduct uitgevoerd', gaat een woordvoerder van de gemeente verder.

Renovatie hard nodig

De renovatie is ook hard nodig. Volgens de gemeente voldoet de tunnel nog prima aan de veiligheidsvoorschriften, maar wanneer er niet wordt gerenoveerd kan dat tot meer hinder leiden. 'Dan kunnen mogelijk storingen vaker optreden en moet de tunnel vaker langere tijd dicht om de storingen op te lossen', zegt de gemeente Den Haag.
Het is nog onduidelijk hoeveel de renovatie moet gaan kosten, het aanbestedingsproces loopt namelijk nog. Ook moet nog een voorstel voor de renovatie naar de gemeenteraad worden gestuurd. 'Daarom kunnen er nog geen uitspraken worden gedaan over de kosten.'

Werkzaamheden aan tunnel en viaduct

Den Haag wil de werkzaamheden aan het viaduct en de tunnel tegelijk uitvoeren, zodat de verkeershinder zo veel mogelijk wordt beperkt. 'Tijdens de renovatie zal de tunnel ook volledig afgesloten zijn in beide richtingen.' Iedereen die over de N440 en de S200 van of naar Scheveningen wil rijden, zal moeten omrijden.
Er wordt dan ook gekeken naar omleidingsroutes, hoewel nog onduidelijk is hoe deze moeten gaan lopen. 'Daar doen we nu verkeersanalyses voor, om in kaart te brengen hoe we dat het beste kunnen aanpakken', zegt de woordvoerder. Er wordt nog onderzocht hoe de overlast zo veel mogelijk te beperken.

'Geen werkzaamheden op omleidingsroutes'

De omleidingsroutes die worden bekeken, zullen dan in elk geval niet worden aangepakt. 'De renovatie gaat natuurlijk leiden tot overlast, maar de bereikbaarheid zal tijdens de afsluiting worden gewaarborgd. Tijdens de renovatie gaan we ervoor zorgen dat er geen werkzaamheden worden gepland op andere omleidingsroutes.'