Van Marco de Hollander tot Zanger Alex, van wie is dé regionale zomerhit?

Marco de Hollander
Marco de Hollander © ANP
REGIO - Nu het eindelijk lijkt of we toch nog lekker zomerweer krijgen. zijn we op zoek naar de beste zomerhit van 2023. Op de redactie worden we regelmatig op nieuwe muziek uit de regio gewezen en ook krijgen we vaak demo's opgestuurd. Zit daar de nieuwste zomerhit tussen? Oordeel zelf!

Marco de Hollander - Zomer

Marco de Hollander noemt zich 'De Vrolijkste Volkszanger van Nederland'. Op zijn 19e bracht hij zijn eerste single uit en 22 jaar later staat de teller op 66 singles. Voor zijn nieuwste nummer 'Zomer' is hij afgereisd naar zonnige oorden. Uit volle borst zingt de zanger uit Ter Aar dat hij 'de zomer in zijn bol heeft'. Het resultaat een feestelijke videoclip met veel gezelligheid. Op 27 augustus organiseert Marco een boottocht door het Groene Hart.

Alex - Ik drink een borrel met jou

Alex is geboren in Leiden, opgegroeid in Katwijk en woont tegenwoordig in Noordwijk. De zanger timmert ook al weer twintig jaar aan de weg. Zijn nieuwste nummer is: Ik drink een borrel met jou. Fans kunnen meespelen in de videoclip en daarvoor beelden opsturen.

Rob van Zuilen - Ik laat je los

Wie niet in deze zoektocht mag ontbreken is Rob van Zuilen. De Rijnsburger is de man die twee jaar geleden meeschreef aan de zomerhit van 2021 van Mart Hoogkamer: Ik ga zwemmen. Sindsdien heeft hij aan veel nummers van andere artiesten meegewerkt. Zelf timmert hij ook aan de weg. Gezien de treurige zomer kan de hit van dit jaar best een ouderwetse smartlap worden. Luister naar: Ik laat je los!

De Nachtelijke Escapades - Reparatiepils

Opstaan met met een goede 'hangover', dan helpt alleen een biertje. De Leidse band De Nachtelijke Escapades bezingt deze zogenoemde Reparatiepils. Het nummer gaat over vallen en opstaan, kameraadschap en je grenzen leren kennen. Een funky song waar je dorstig van wordt en waar het plezier van af spat. Zaterdag 12 augustus treden de vijf vrienden op in het openluchttheater Leidse Hout.

Bigz - François

Meerdere talen in een nummer, we hebben het afgelopen jaren vaker gehoord. De Haagse rapper Bigz (Wouter Mulder) kiest in zijn nummer François zelfs voor drie talen. Switchend tussen Frans, Nederlands, straattaal en wat Engels begeleidt door een stevige beat, rapt Bigz over tellen in het Frans, een jonko en seks.

Petronella - Scheveningen

'Dit is voor iedereen die van Scheveningen houdt', zingt Petronella, de artiestennaam van Pieternel Tils. De klassiek geschoolde violiste en zangeres brengt met haar eerste single een ode aan Scheveningen. Ze heeft bij het maken van het nummer samengewerkt met producer Coen Witteveen, die onder andere geproduceerd heeft voor Typhoon. Het resultaat is een lieflijk liedje, dat kabbelt als de zee. En een prachtige begeleidende videoclip.

Yachtwerk - Bike

Het nummer Bike is van de Delftse soul/rock band Yachtwerk, die bestaat uit zanger Mick Willemsen, bassist Lars Boekestijn, gitarist Barry van der Knaap en drummer Lars Rijnja. Vorig jaar won Yachtwerk de Delftse popprijs. Het Engelstalig nummer Bike roept de sfeer op van fietsen met de wind door je haren, en de obstakels die je op je (fiets)pad tegenkomt. Bike is het derde nummer van de EP Light Fantastic.

Barry Badpak en Dr. Uggs - Salmari

Het Leidse trio Barry Badpak is na hun doorbraak in 2011 met ‘Waar ga je heen met je kamelenteen?’ niet meer weg te denken uit het Leidse feestcircuit. Vrijdag 11 augustus droppen ze hun nieuwe nummer Salmari, waar ze samenwerken met Dr. Uggs. Na de ode aan Bacardi Lemon van eerder genoemde Mart Hoogkamer, en Reparatiepils van De Nachtelijke Escapades, is dit het derde dranklied uit Leiden. Dit keer over een Finse salmiaklikeur. Blijkbaar zingen Leidenaren graag over alcohol.