Jumbo Koornneef dient klacht in na winkeldiefstal raadslid: 'Twee bakjes sushi niet afgerekend'

Jumbo Koornneef
Jumbo Koornneef © WOS
WESTLAND - Supermarktketen Jumbo Koornneef heeft bij het gemeentebestuur van Westland een klacht ingediend over raadslid Ralph Nederpel van Westland Verstandig. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan winkeldiefstal.
De partner van Nederpel, Sharol Hoogervorst, heeft eind juli een boekje opengedaan in een interview met het Algemeen Dagblad. Het gaat om een incident dat zich voordeed op 19 oktober 2022. Hoogervorst had, naar eigen zeggen per ongeluk, een paar bakjes sushi niet afgerekend via de zelf-scanmethode.
Zij werd bij het verlaten van de winkel, 'voorbij de poortjes', staande gehouden door een beveiliger. Hij wilde haar kassabon zien en deze vergelijken met de boodschappen. 'Van de vier plateaus met verse sushi waren er twee gescand', stelt de supermarkt.

'Jouw soort volk'

De kern van de kritiek van Hoogervorst in de krant was dat de beveiliger discriminerende uitlatingen tegenover haar had gedaan. 'Hij zei: Ik ken jouw soort volk, volgens mij heb je niet eens genoeg geld om die boodschappen af te rekenen.'
Volgens de krant nam de vriend van Sharol Hoogervorst, 'een blanke man van tegen de veertig', de proef op de som. Hij deed boodschappen, stopte bewust zonder te scannen sushi in zijn mandje en rekende af, in de hoop te worden gecontroleerd.

Etnisch profileren

De vriend, gemeenteraadslid Ralph Nederpel, kreeg wat hij wilde. Bij het afrekenen kreeg hij een steekproef en liep tegen de lamp. Hij excuseerde zich bij het winkelmeisje. Waarop zij reageerde: 'Ach meneer, dat kan toch gebeuren? Als u alsnog even afrekent, is er niets aan de hand.'
Daarmee zou dus het etnisch profileren door personeel van de supermarkt volgens hem zijn bevestigd. Koornneef wil daar niks van weten. De advocaat van Koornneef stelt in de brief aan de gemeente, dat Jumbo Koornneef honderden medewerkers in loondienst heeft die een niet-Westerse achtergrond hebben. 'Het doet Edward Koornneef veel pijn dat hij wordt uitgemaakt voor racist', zegt advocaat Maurits Renzen. Koornneef ontkent op basis van de videobeelden uit de winkel dat het beschreven voorval op die manier heeft plaatsgevonden. 'Wij discrimineren niet.'

Schadevergoeding

Jumbo Koornneef heeft raadslid Nederpel een winkelverbod opgelegd voor al haar vestigingen. Advocaat Renzen kondigt in de brief aan de gemeente aan dat hij bij het Openbaar Ministerie tegen hem aangifte zal doen van winkeldiefstal door Nederpel. Ook tegen Hoogervorst wordt aangifte gedaan. 'Edward Koornneef meent dat er sprake is van laster, smaad en diefstal', zegt de advocaat tegen de WOS.
Van Hoogervorst wordt een schadevergoeding geëist die mogelijk oploopt tot meer dan 100.000 euro. Renzen: 'Dat is gebaseerd op het feit dat er elk jaar miljoenen euro's aan marketing wordt uitgegeven. Die marketingkosten zijn bedoeld om het publiek te interesseren om hier boodschappen te doen en om personeel aan te nemen. Op het moment dat mensen met een niet-westerse achtergrond ervan overtuigd raken dat Jumbo Koornneef discrimineert, gaan ze hier geen boodschappen meer doen. Dat is schadelijk.'

Burgemeester wil niet reageren

Jumbo Koornneef gaat er vanuit dat burgemeester Bouke Arends 'de heer Nederpel op zijn handelen aanspreekt'. Het bedrijf kan zich niet voorstellen 'dat de gemeente een crimineel in de gemeenteraad wil of kan handhaven'.
De burgemeester wil tegenover de WOS nog niet reageren op de brief. De brief van Renzen zal eerst worden besproken in een vergadering van het college van burgemeester en wethouders, de als eerste aangeschreven instantie.

Ander raadslid

In de brief aan het college wordt verder gesteld dat onlangs een ander raadslid van Westland Verstandig betrapt is op winkeldiefstal in een ander filiaal van Jumbo. Desgevraagd wil Koornneef niet zeggen om welk raadslid het gaat.
Intussen gaat het als een lopend vuurtje rond in Westland om wie het gaat. De eigenaar van een andere Jumbo-vestiging in Westland bevestigt tegenover de WOS dat hij inderdaad een winkelverbod heeft opgelegd aan een ander raadslid van Westland Verstandig.

'Te toevallig'

Supermarkteigenaar Edward Koornneef en zijn advocaat noemen het in gesprek met de WOS 'te toevallig' dat het twee raadsleden van deze partij betreft. Volgens hen is die partij al jaren bezig om de supermarkteigenaar tegen te werken. 'Als je naar de website van Westland Verstandig gaat, zie je heel veel publicaties waarin gal gespuwd wordt over de activiteiten van Edward Koornneef en zijn ondernemingen', zegt Renzen.
Raadslid Nederpel wil zelf niet reageren en verwijst naar de fractievoorzitter van Westland Verstandig, Peter Duijsens. Laatstgenoemde is met vakantie en kon nog niet worden bereikt voor commentaar.