Bankjes op station komen niet terug: 'Overlastmeldingen flink afgenomen'

Stationshal van Den Haag Centraal, foto ter illustratie
Stationshal van Den Haag Centraal, foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De overlast op Den Haag Centraal is flink afgenomen sinds de bankjes op het station zijn verplaatst naar achter de incheckpoortjes. Dat laat een woordvoerder van de NS weten. De bankjes komen daarom niet terug op hun oude plek, voor de poortjes.
De bankjes werden eind mei weggehaald om de toenemende overlast, agressie en diefstallen op Den Haag CS tegen te gaan. Ze werden verplaatst naar een plek achter de incheckpoortjes. Het ging om een pilot om te kijken of dit zou helpen de overlast tegen te gaan.
In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er volgends de NS ruim tweehonderd overlastmeldingen binnen. De afgelopen twee maanden zijn er veel minder meldingen gedaan. In mei, juni en juli waren het in totaal 92 meldingen.

Minder overlast

'Vergeleken met januari is het aantal meldingen zelfs meer dan gehalveerd', zegt de NS-woordvoerder. 'Veiligheidsmedewerkers, personeel op het station en reizigers ervaren minder overlast.'
In overeenstemming met ProRail en de gemeente Den Haag is daarom besloten dat de bankjes blijven staan op hun nieuwe plek. De woordvoerder laat weten dat het verplaatsen 'niet per se de oplossing is, maar dat het in ieder geval heeft geholpen om de overlast tegen te gaan'.

Zitstenen

Wel zijn er zitstenen geplaatst voor de poortjes, en daar komen er nog meer van. Deze zijn minder comfortabel dan bankjes, waardoor deze minder aantrekkelijk zijn om op te gaan slapen, zoals bij de bankjes wel gebeurde.
De stenen zitjes zijn geplaatst omdat er commentaar was op de verminderde zitgelegenheid op het station.