LUMC slachtoffer van 'stelselmatige fraude': harde schijven en documenten kwijt

Het LUMC
Het LUMC © ANP
LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wil harde schijven en documenten terug van een onderzoeksbureau waarmee het zaken heeft gedaan. Met subsidie uit Europa deed dit bedrijf samen met onderzoekers van het LUMC onderzoek, maar met dat subsidiegeld is gefraudeerd. Het bedrijf is inmiddels opgeheven en de eigenaar lijkt spoorloos.
Het was een surrealistische setting bij de rechtbank in Den Haag dinsdagochtend. Een redelijk stevige delegatie van het LUMC zat tegenover de rechter, maar de tegenpartij ontbrak. Die tegenpartij is het bedrijf Percuros B.V.
Een dag voor het kort geding stuurde de advocaat van het inmiddels opgeheven bedrijf een mail aan het LUMC met het verzoek om de zitting uit te stellen. Ze had de processtukken niet gezien en ook geen contact gehad met de eigenaar. Dat vond de advocaat van het ziekenhuis onzin, want de datum van het kort geding was al ruim een maand bekend.

Fraude met subsidies

Het draait allemaal om onderzoeksprojecten waaraan het LUMC deelnam en die deels werden gefinancierd door de Europese Unie. Bij een controle bleek afgelopen maart dat er met die subsidie 'stelselmatig fraude' is gepleegd. Tegen drie LUMC-medewerkers zijn 'rechtspositionele maatregelen genomen', zei een woordvoerder in april. Het LUMC wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat bij de fraude.
Bij de onderzoeken was Percuros B.V. betrokken. Het onderzoeksbedrijf en de eigenaar ervan zijn een bekende in medisch onderzoeksland en ook bij subsidieaanvragen bij de EU. Het bedrijf kreeg in zo'n tien jaar miljoenen euro's subsidies voor projecten. Bij de betreffende projecten van het LUMC verleende het administratieve diensten, zegt een woordvoerder. 'Van ondersteuning bij het aanvraagtraject voor subsidies tot en met administratieve ondersteuning tijdens de projectperiode.'

Allerlei universiteiten

Percuros werkte niet alleen samen met het LUMC, maar met veel meer Nederlandse universiteiten en universiteitsziekenhuizen. Zo staan er ook projecten genoteerd die zijn gedaan samen met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, de Universiteit van Maastricht en de TU Delft. Maar ook prijken er veel buitenlandse universiteiten op de lijst.
Toen het LUMC achter de fraude kwam werd een onderzoek gestart naar hoe dit überhaupt mogelijk was. Al vrij snel bleek dat er documenten misten. Die bleken in bezit te zijn van Percuros. Maar op vragen het ziekenhuis kwamen volgens de woordvoerder al snel geen antwoord meer. Wel verscheen op enig moment een brief van de advocaat van het bedrijf met de mededeling: 'Helaas kan aan de crediteuren geen uitbetaling worden gedaan.'

‘Vragen iets overzichtelijks’

De advocaat van het Leidse ziekenhuis betoogde dinsdag voor de rechter dat er iets heel overzichtelijks wordt gevraagd: 'Namelijk afgifte van stukken. Die zijn nodig in het kader van het onderzoek wat op dit moment loopt.' En omdat het ziekenhuis snel inzichtelijk wil hebben hoe het fout heeft kunnen gaan, spreekt de advocaat van een 'spoedeisend belang'. Dat heb je nodig voor een kort geding.
Het LUMC is van mening dat de stukken die worden opgevraagd gewoon van het LUMC zijn, en dus niet bij het inmiddels opgeheven bedrijf mogen liggen. Daar komt nog eens bij dat er ook documenten zijn waarin persoonsgegevens staan die niet zonder contract bij Percuros mogen liggen, en dat contract is inmiddels verbroken. Het zijn overigens geen patiëntgegevens, benadrukt het ziekenhuis.

Uitspraak over een week

De rechter hoorde het allemaal aan, zuchtte eens diep en besloot bij het ontbreken van de tegenpartij over een week uitspraak te doen. De eigenaar van Percuros was niet bereikbaar op de nummers die in allerlei registers staan. Zijn advocaat ook niet. En hoewel het onduidelijk blijft hoeveel geld er is gemoeid met de fraude, is wel duidelijk dat een eventuele rekening vanuit Europa door het ziekenhuis bij Percuros en de eigenaar wordt neergelegd.