Oorverdovend geluid: F-35's razen over de regio

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Een kabaal van jewelste maandag rond lunchtijd boven Zuid-Holland. Om 12.15 uur vlogen twee F-35 gevechtsvliegtuigen over onder meer Den Haag, Leidschendam en Voorburg. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken, meent majoor Wilko ter Horst-Delstra van de Koninklijke Luchtmacht.
Het is even na 12.15 uur als menig broodtrommeltje buiten op picknicktafels staat te trillen. Twee JSF-jachtvliegtuigen razen met oorverdovend geluid over. 'Ze passeerden op 1400 voet, dat is ongeveer 450 meter', legt majoor Ter Horst-Delstra uit.
Volgens hem gaat het om een reguliere route, die Defensie vaker vliegt. 'Het is vandaag mooi weer, dan oefenen ze soms 'op zicht'. Als dat samenvalt met vakantie en veel mensen die buiten zijn, dan krijg je dat mensen zich dit afvragen.'
Die hoogte van 450 meter, ruim vier keer de Nieuwe Kerk van Delft, klinkt vrij laag maar is het niet. 'Die hoogte is toegestaan', besluit Ter Horst-Delstra.
De F-35 is de opvolger van gevechtsvliegtuig F-16. Over een paar jaar beschikt de Koninklijke Luchtmacht over 52 exemplaren. Afgelopen weekend werd bekend dat Nederland een aantal F-16's gaat leveren aan Oekraïne, in de strijd tegen Rusland. Over het aantal zijn nog geen uitspraken gedaan.