Druk weekend voor Den Haag op komst: van Beatstad tot Tong Tong Fair

Goldband bij de MTV Europe Music Awards in 2022
Goldband bij de MTV Europe Music Awards in 2022 © ANP
DEN HAAG - Den Haag ontploft deze week, bij wijze van spreken, van de leuke evenementen. Concerten op het strand, een Indische vibe op de Tong Tong Fair, een wereldreis bij het Embassy Festival en het Spotlight Festival. Haal adem, lees dit artikel rustig door en we helpen je, zodat jij weet waar je moet zijn in Den Haag.

Live on the Beach

Drie dagen achter elkaar is tijdens Live on the Beach op het strand van Scheveningen Den Haag weer muziekstad nummer één! Donderdag is de eerste dag van Live on the Beach, dan trappen Anouk en Bløf af. Op dit moment zijn er nog kaarten voor het concert.
Vrijdag wordt op het strand een Haags feestje gevierd tijdens Beatstad. Het festival met de Haagse bands Prins S. en de Geit, Son Mieux, Goldband en DI-RECT is al maanden uitverkocht. Inmiddels staan er op Ticketswap wel enkele kaarten. Deze week zendt TV West vier portretten van deze bands uit.
Zaterdag is Het grootste zomerfeest van Nederland op het Scheveningse strand. Met optredens van Guus Meeuwis, Suzan & Freek, Kraantje Pappie, Donnie, Emma Heesters, Diggy Dex en Kris Kross Amsterdam. Hiervoor zijn nog kaarten beschikbaar.
Deel line up Beatstad
Deel line up Beatstad © Paul Bergen

Spotlight Festival

De start van het nieuwe culturele seizoen wordt in Den Haag met een nieuw festival gevierd: het Spotlight Festival. Het festival neemt de plaats in van het UIT-Festival, dat na veertig jaar plaatsmaakt voor een nieuwe insteek. Het Spotlight Festival duurt twee dagen, vrijdag en zaterdag. Daarmee verdwijnt de traditionele informatiemarkt met optredens op het Lange Voorhout op zondag.
Wat is er dan wel? Op vrijdagavond vindt Spotlight in de wijk plaats. Elk Haags stadsdeel heeft een Cultuuranker, dat is een theater of bibliotheek, waar optredens te zien zijn. Zoals Gitaarkomiek Roel C. Verburg in bibliotheek Loosduinen, MURV neemt je mee op een muzikale reis in theater De Vaillant en Tess Merlot trakteert je op haar Franse chansons in het Laaktheater.

Vooruitblikken op het nieuwe seizoen

Op zaterdag is de Spotlight Podiumroute door heel Den Haag. Op de verschillende locaties zijn doorlopende optredens. In Amare worden de highlights van het nieuwe seizoen van het Residentieorkest gepresenteerd. In de Koninklijke Schouwburg zijn previews van voorstellingen te zien, om 16.00 uur staat 'luizenmoeder' Ilse Warringa met Rop Verheijen op de planken.
Er zijn optredens van vrijetijdsverenigingen, kijk bijvoorbeeld naar Strijdkoor Jan en Alleman in het Haags Theaterhuis. En je kan zelf aan workshops meedoen, in het Zeeheldentheater is bijvoorbeeld een workshop 'panfluit bouwen'. Zowel vrijdag als zaterdagavond is er onder de noemer Spotlight @ Night een nachtprogrammering bij enkele instellingen zoals: PAARD, Musicon, Korzo en Amare.
Ilse Warringa
Ilse Warringa © ANP/ Anneke Janssen

Tong Tong Fair

Vanaf donderdag is Den Haag weer even de hoofdstad van de Indische gemeenschap in Nederland. Op het Malieveld staat elf dagen lang de Tong Tong Fair. Met een vol programma met muziek, literatuur, dans en een breed aanbod van eten en eindeloos veel marktkraampjes is er genoeg te beleven.
In het kooktheater zijn dagelijks demonstraties van verschillende Indische gerechten en je kan natuurlijk proeven. Zo staat er op zondag gemarineerde tomaten met aardbei, peper en djeroek van topchef Jaimie van Heije op het menu. Op dinsdag vertelt Yvonne Keuls over de recent overleden acteur Willem Nijholt.
Tong Tong Fair 2022
Tong Tong Fair 2022 © Omroep West

Embassy Festival

De meeste ambassades zijn in Den Haag gevestigd, het zijn er meer dan honderd. Daarom is jaarlijks het Embassy Festival. Vrijdag 1 september kun je tijdens de Embassy Festival Tour bij verschillende ambassades binnen kijken. Een unieke kans, want normaliter zijn deze gebouwen gesloten voor publiek.
Zaterdag presenteren de ambassades zich in kraampjes op het Lange Voorhout. Er zijn optredens, je kan natuurlijk de specialiteiten uit alle landen proeven en om 13.50 uur is de Culture Parade. De deelnemende landen tonen dan hun kleuren, vlaggen en traditionele kostuums in een olympische parade over het festivalterrein.
© Richard Mulder
De cultuurredactie van Omroep West houdt je op de hoogte van alles wat speelt in onze regio. Heb jij een tip? Mail ons!