Formule 1 in Zandvoort: mijd Bollenstreek met auto, veel racefans in Noordwijk

Max Verstappen won The Dutch Grand Prix in 2021 en 2022
Max Verstappen won The Dutch Grand Prix in 2021 en 2022 © ANP
NOORDWIJK - 'Mijd de Bollenstreek met de auto' vanwege het Formule 1-weekend in Zandvoort. Die oproep doet de ANWB. De verkeersorganisatie adviseert mensen die van plan zijn om door de Bollenstreek te rijden maar een andere bestemming hebben, een andere route te kiezen. Ondanks dat de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix in de Noord-Hollandse badplaats wordt verreden, is het vijftien kilometer verderop in Noordwijk en omgeving ook een drukte van jewelste met Max Verstappen-fans.
Formule 1-bezoekers huren dezer dagen massaal fietsen om op het circuit in Zandvoort te komen. Een fietsverhuurbedrijf in Noordwijkerhout zegt bijna alle beschikbare tweewielers verhuurd te hebben. 'Meteen na afloop van de grand prix vorig jaar hebben mensen de fietsen al gereserveerd voor dit jaar', vertelt winkeleigenaar Sam van Dam, die tussen 250 à driehonderd elektrische fietsen en ruim honderd gewone fietsen verhuurt.
Vooral de e-bikes zijn populair. 'Het gaat toch om vijftien kilometer heen en vijftien kilometer terug. Daarnaast staan de meesten ook nog eens de hele dag als ze eenmaal op het circuit zijn.' Een mooie anekdote? 'Vorig jaar was er bijvoorbeeld ook een beschonken iemand zijn fiets kwijt nadat hij in de duinen even gestopt was om te plassen. Toen hij terug kwam, was zijn fiets weg. De volgende ochtend kwam hij dat netjes bij ons melden.'

Horeca heeft extra ingekocht

Niet alleen fietsverhuurzaken hebben het druk, ook horecagelegenheden in Noordwijk hebben met de ervaring van 2021 en 2022 extra ingekocht en zeggen klaar te zijn voor de te verwachte drukte. 'Wij zetten meer personeel in en zijn voorbereid op grotere drukte tijdens het ontbijt en de lunch', vertelt een ondernemer. 'Wij willen de race ook binnen in onze zaak uitzenden. Iedereen die wil, kan dan bij ons komen kijken. Anderen gaan lekker shoppen.'
Chocoladeliefhebbers kunnen bij de chocolaterie in Noordwijk chocolade krijgen in stijl, namelijk in de vorm van raceautootjes. 'Wij houden er rekening mee dat we meer verkopen dit weekend', vertelt een werknemer. 'Er zijn hier op het moment veel mensen op de been. Naast de gewone vakantiegangers zijn er veel Formule 1-liefhebbers die voor een hotel of Airbnb in Noordwijk hebben gekozen.' Noordwijk, Noordwijkerhout, Katwijk en Voorhout tellen tientallen campings. Ook hier worden veel Formule 1-bezoekers verwacht.
Max Verstappen arriveerde donderdag in Nederland voor de grand prix in Zandvoort
Max Verstappen arriveerde donderdag in Nederland voor de grand prix in Zandvoort © ANP
Dit weekeinde racen Max Verstappen en zijn collega's op het circuit van Zandvoort. Op vrijdag en zaterdag zijn de vrije trainingen, zaterdagmiddag de kwalificatie en op zondag de Formule 1-race zelf. Dagelijks worden ruim 100.000 toeschouwers in het kustdorp verwacht. Alle toegangswegen van en naar Zandvoort en Bloemendaal zijn tot en met zondagavond afgesloten. Al in de omgeving van Leiden, Bollenstreek en Alphen aan den Rijn worden automobilisten daar via matrixborden op gewezen.