Man die moordenaar Marianne Vaatstra onschuldig vindt en advocaat stalkt, moet cel in

Foto van Marianne Vaatstra
Foto van Marianne Vaatstra © ANP
LEIDERDORP - Willem D. (61) uit Leiderdorp is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan een voorwaardelijk, wegens stalking en zwartmaken van de advocaat Jan Vlug uit Deventer. D. noemde hem 'een van de corruptste advocaten van Nederland' omdat hij in de moordzaak van Marianne Vaatstra geheuld zou hebben met het Openbaar Ministerie.
Naast zijn celstraf mag D. vijf jaar lang niet meer online publiceren over de Deventer advocaat. Jan Vlug was in de zaak-Vaatstra de advocaat van de Friese boerenzoon Jasper S., die in 2013 tot achttien jaar cel werd veroordeeld. Hij was volgens de rechtbank schuldig aan de moord op en de verkrachting van Marianne Vaatstra, in een weiland in Friesland in 1999. Marianna was destijds 16 jaar oud.
Willem D. meent dat Jasper S. niet de dader is, hoewel de Friese boerenzoon zelf heeft bekend, en hij uit een grootschalig DNA-onderzoek in Friesland ook als de dader uit de bus kwam. D. publiceerde een boek over de zaak-Vaatstra, waarin hij verkondigt dat Marianne door een asielzoeker om het leven is gebracht.

D. achtervolgt advocaat al jaren

Het Openbaar Ministerie heeft er volgens hem voor gezorgd dat deze werkelijke moordenaar van Marianne ongestraft Nederland kon verlaten. Advocaat Jan Vlug zou ook een rol hebben gespeeld in dit complot, doordat hij Jasper S. de moord en de verkrachting liet bekennen.
D. achtervolgt advocaat Jan Vlug al enkele jaren met berichten over de zaak Vaatstra. Ook maakt de publicist uit Leiderdorp in uitlatingen advocaat Vlug zwart als 'een van de meest corrupte advocaten van Nederland'. De rechtbank vindt dat D. met zijn uitlatingen over Vlug te ver is gegaan.

'Uitlatingen waren niet nodig'

Hij had zijn ideeën ook op een andere manier bekend kunnen maken, volgens de rechter. 'De uitlatingen waren niet nodig', zei de rechter donderdag tijdens de uitspraak. Ze waren 'grievend' en trokken de integriteit van de advocaat in twijfel. Ook verwerpt de rechtbank het beroep van D. op de persvrijheid en de vrije meningsuiting.
Met zijn alternatieve theorie over de moord op Marianne Vaatstra heeft de man uit Leiderdorp zichzelf vaker in de problemen gewerkt. Hij werd eerder tot twee maanden cel veroordeeld vanwege zijn 'lichtzinnige' uitlatingen over de zaak Vaatstra en mocht de moeder van Marianne van de rechter niet langer lastigvallen.

Al tonnen kwijt aan boetes

Hij is ook al tonnen kwijt aan boetes die hem zijn opgelegd. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries noemde Willem D. ooit 'kierewiet' vanwege zijn alternatieve theorie over de zaak-Vaatrstra.