HagaZiekenhuis onderzoekt geboortezorg Zoetermeer toch niet zelf

Entree HagaZiekenhuis
Entree HagaZiekenhuis © ANP
ZOETERMEER - Het HagaZiekenhuis in Den Haag gaat het onderzoek naar de toekomst van de geboortezorg in Zoetermeer toch door een extern bureau laten uitvoeren. Eerst wilde het ziekenhuis het onderzoek zelf doen, maar die plannen konden op veel kritiek rekenen. Zowel de gemeente als de verloskundigen waren bang voor belangenverstrengeling.
Het draait allemaal over de afdeling acute geboortezorg in het voormalige LangeLand Ziekenhuis, dat nu het HagaZiekenhuis Zoetermeer heet. De geboortezorg is erg duur omdat je 24 uur per dag mensen stand-by moet hebben staan. In Zoetermeer zijn zo'n 1200 bevallingen per jaar. Dat zou te weinig zijn om zo'n hele afdeling inclusief operatiekamers in de lucht te houden.
Dit werd ook afgesproken in de plannen rond het splitsen van de Reinier Haga Groep waar tot vorig jaar het Haga en het LangeLand deel van uitmaakten. Na felle protesten werd een definitieve beslissing uitgesteld. Eerst zou er een onderzoek gedaan worden dat door het HagaZiekenhuis uitgevoerd zou worden. De gemeente Zoetermeer was woedend, want vreesde dat de uitkomst daardoor al vooraf zou vaststaan.

Gemeente Zoetermeer blij

Het HagaZiekenhuis heeft nu alsnog besloten om een extern bureau opdracht te geven de toekomst en levensvatbaarheid van de geboortezorg in Zoetermeer te onderzoeken.
Volgens directeur Marlies Jansen-Landheer wil het Haga een goede oplossing voor de zwangere vrouwen in de regio Zoetermeer. 'Daarvoor is maatschappelijk draagvlak heel belangrijk. Mogelijke twijfels over de onafhankelijkheid van het HagaZiekenhuis helpen daarbij niet. Daarom kiezen we nu bewust voor een extern onderzoek.'

'Grote stap in goede richting'

De gemeente Zoetermeer is blij met het besluit. 'We hebben inderdaad in een eerder stadium aangekaart dat wij vonden dat de onafhankelijkheid van het onderzoek onvoldoende was geborgd.'
'Met dit besluit laat het Haga zien dat ze die zorgen van serieus nemen. Ook laat het zien dat het ziekenhuisbestuur transparant en integer met de zorgen van onze inwoners omgaat. Dat is een grote stap in de goede richting', zegt verantwoordelijk wethouder Ingeborg ter Laak.

Onderzoek begin volgend jaar klaar

Het onderzoek moet begin volgend jaar klaar zijn. Op basis van de uitkomsten wordt dan gekeken hoe de geboortezorg in Zoetermeer in de toekomst het beste kan worden vormgegeven.