Protest tegen komst azc met 225 vluchtelingen

Spandoeken op de plek waar mogelijk het azc komt
Spandoeken op de plek waar mogelijk het azc komt © Omroep West
DEN HOORN - Een aantal inwoners uit en rond Den Hoorn protesteert tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum voor zo'n 225 vluchtelingen. De boze bewoners hebben spandoeken opgehangen bij de vermoedelijke locatie van het azc aan de Harnaschdreef in Den Hoorn. Ook hebben ze een brandbrief gestuurd naar politieke partijen en een petitie geopend, die inmiddels ruim 2000 keer is ondertekend.
Het college van de gemeente Midden-Delfland, waar Den Hoorn onder valt, maakt pas over ruim een week officieel bekend welke locatie het op het oog heeft voor de opvang van vluchtelingen. Alles wijst erop dat het om de Harnaschdreef gaat, vlakbij de snelweg A4.
Bezorgde inwoners van Midden-Delfland, dat bestaat uit de dorpen Den Hoorn, Maasland en Schipluiden, hebben een maand geleden een actiegroep opgericht: Bewonerscollectief tegen grootschalig azc in Den Hoorn.

'Niet tegen opvangen asielzoekers'

'Dit bewonerscollectief is niet tegen het opvangen van asielzoekers, maar wil wel dat dit op een verantwoorde manier gebeurt, voor zowel de huidige bewoners als voor de asielzoekers', staat op de website van de groep.
'In de beleving van het bewonerscollectief kan dit niet verantwoord op de locatie Harnaschdreef in Den Hoorn.' In het dorp wonen zo'n 8500 mensen.

'Altijd mensen die het er niet mee eens zijn'

Een man die in de buurt woont, vertelt vrijdag dat hij tegen het azc is op die plek. 'Ik snap best dat deze mensen moeten worden geholpen, maar je moet wel kijken waar je het doet.' Hij noemt deze plek 'te dichtbij'. 'Ik weet ook niet waar wel, maar dit vind ik niet zo'n superplek.'
Een andere omwonende vindt het allemaal niet zo'n probleem. 'Die mensen moeten ergens heen', vertelt de vrouw. 'Iedereen heeft een dak boven z'n hoofd nodig, ook zij. Het maakt niet uit waar ze komen, er zijn altijd mensen die het er niet mee eens zijn.'

Niet genoeg middelen

De bewoners vinden het perceel aan de Harnaschdreef ongeschikt, mede door de ligging nabij een nieuwbouwwijk. 'Deze wijk is kwetsbaar en er zijn nu al uitdagingen met leefbaarheid in de wijk. Een azc direct tegenover de wijk gesitueerd levert extra druk op de leefbaarheid van de wijk', staat in de brief.
Ook gaat het om een locatie met veel vrachtverkeer en nabij hoogspanningskabels, meldt mediapartner WOS. 'De locatie is daarmee ongeschikt voor het huisvesten van asielzoekers, welke juist baat zouden hebben bij een omgeving met minder geluidsoverlast', vinden omwonenden.

Gesprek met bewoners

Daarnaast zeggen de bewoners dat de gemeente niet beschikt over voldoende 'middelen' om de vluchtelingen te begeleiden en de veiligheid van de directe omgeving te kunnen garanderen.
Begin september wordt duidelijk welke locatie de gemeente voor ogen heeft om vluchtelingen op te vangen. Vervolgens gaat de gemeente hierover op maandag 18 september met bewoners in gesprek. De gemeenteraad neemt daarna een besluit.