Stationsgebied Rijswijk wordt nu 24 uur per dag in de gaten gehouden met camera's

Station Rijswijk, de ingang aan het Piramideplein
Station Rijswijk, de ingang aan het Piramideplein © Omroep West
RIJSWIJK - Het stationsgebied in Rijswijk wordt het komende half jaar extra in de gaten gehouden door middel van cameratoezicht. De camera's zijn afgelopen week aangezet, meldt de gemeente. Op bordjes staat dat de politie 24 uur per dag meekijkt met de camera's. Zo hoopt de gemeente de overlast daar terug te dringen.
De camera's bestrijken volgens de gemeente het hele gebied rondom het station; van het het busplatform tot het pleintje voor de voormalige bibliotheek en van het Papyruspad tot het Piramideplein. De beelden worden ook opgenomen, zodat ze kunnen worden gebruikt voor opsporingsdoeleinden en bewijsvoering.
Het cameratoezicht duurt in eerste instantie een half jaar. Als uit de evaluatie zou blijken dat het toezicht langer nodig is, kan de burgemeester het verlengen.

Meldingen van overlast

In maart van dit jaar kondigde de gemeente al aan extra toezicht in het stationsgebied te zullen houden na meldingen van overlast door jongeren. Ook de politie en de NS werden ingeschakeld, net als ondernemers en organisaties in de buurt.
Ook ging een wijkagent in gesprek met scholen in de buurt. Via één school werd zelfs een waarschuwingsbrief gestuurd aan leerlingen en hun ouders. Daarin werd duidelijk gemaakt dat overlast zou worden bekeurd. Welke school dat was, is niet bekend gemaakt.
Zo ervaren buurtbewoners de overlast rond het station:
Extra politie rondom station Rijswijk na overlast
Op en rond het station in Rijswijk is al langer sprake van overlast. In juli vorig jaar klaagden inwoners dat het er stonk naar urine en dat de roltrappen langere tijd kapot waren. Ook voelden mensen zich er 's avonds niet veilig.