Kerkgangers, muntjes en attracties gezegend tijdens kerkdienst in botsautootjes

Kerkdienst vanuit een botsauto
Kerkdienst vanuit een botsauto © Omroep West
LANGERAAR - Het kermisterrein in Langeraar ligt er zondagmorgen stil en vredig bij. Alleen de prullenbakken herinneren nog aan het feest van de avond ervoor. En toch verschijnen er zachtjes aan mensen op het terrein, én een altaar, én een diaken. De kerkdienst wordt opgedragen aan de parochianen terwijl die in de botsauto's zitten. 'Een beetje anders maar wel fijn.'
De kermis van het dorp beleeft de honderdste editie en dat is reden voor diaken André van Aarle om de kerkdienst te verplaatsen naar het kermisterrein. Terwijl de regen dreigt, zitten zo'n honderd kerkgangers onder de beschermende hemel van de botsautotent. 'Het lijkt zelfs wel of er meer mensen zijn dan in de kerk', verzucht een mevrouw gelukzalig.
Ook het koor is meegekomen uit de kerk en zingt de liederen uit volle borst. De ietwat krakende stereo-installatie doet niet onder voor het overstuurde geluid dat normaal hoorbaar is op de kermis. Het lijkt de kerkgangers niet te hinderen het Onze Vader zo te horen.
Kijk hier naar een deel van de dienst:
Kerkdienst in botsauto's
Diaken André brengt de liturgie met veel humor. 'Zing vooral allemaal mee, als u vals zingt, dan graag nog wat harder.' Gegniffel klinkt uit de botsauto's en het Halleluja klinkt luid en duidelijk. Op de achtergrond lichten de blauwe lampen van de botsautokassa op.
In de overdenking gaat Van Aarle in op de overeenkomsten tussen de kerk en de kermis. 'Het gaat op allebei de plekken over liefde, verliefdheid, gezien worden en je geliefd weten, door mensen en door God.' Om die boodschap te brengen heeft hij het er graag voor over om op de winderige Langeraarse kermis te staan.
De zegen in de botsautotent
De zegen in de botsautotent © Omroep West
Aan het eind van de dienst wordt eerst de gemeente gezegend, daarna de attractiemuntjes én sommige attracties. Van Aarle: 'Morgen vertrekken de kermisexploitanten naar hun volgende standplaats en ik wens ze een veilige reis.' Ze krijgen de zegen van de heilige Christoffel mee. Dat is de heilige van de schippers, de pelgrims en de reizigers.
De parochianen helpen nog even de kerkbankjes wegzetten zodat 's avonds de botsauto's weer kunnen rijden. Tevredenheid overheerst: 'Het was prachtig zo. Vroeger hield ik heel veel van de kermis', zegt een dame op leeftijd. 'Nu ben ik meer van de kerk.'
Aandachtige parochianen in de botsautotent
Aandachtige parochianen in de botsautotent © Omroep West