Moordenaar van Renée (23) herinnert nu wel dat hij heeft gestoken: 'Maar wilde haar nooit doden'

De 23-jarige Renée
De 23-jarige Renée © Privéfoto
DEN HAAG - Ferry T. (43), de verdachte van de moord op rugbyster Renée van Barendregt, herinnert zich nu wel dat hij haar heeft gestoken. Dat zei hij dinsdag in het gerechtshof. Vorig jaar verklaarde T. nog dat hij zich niets kan herinneren van het doden van de vrouw.
Dinsdag werd bij het gerechtshof het hoger beroep behandeld. T. zei dat het nooit zijn bedoeling was om Renée te doden, maar hoorde opnieuw achttien jaar cel en tbs tegen zich eisen. De eis is gelijk aan de straf die de rechtbank vorig jaar oplegde. De advocaten van T. hebben voor een lagere gevangenisstraf gepleit, zodat de tbs-behandeling eerder kan beginnen.
Het lichaam van de Haagse Renée werd op 23 mei 2021 gevonden aan de Doorniksestraat in Den Haag. Zij was vanaf een feestje fietsend op weg naar huis toen T. haar van haar fiets trok. De veertiger heeft de speelster van de Haagsche Rugby Club vervolgens misbruikt, doodgestoken en daarna in brand gestoken, zo oordeelde de rechter vorig jaar. Of Renée al was overleden toen ze in brand werd gestoken, is niet duidelijk geworden.

Blikje gegooid

Na de uitspraak van de rechter is hij opnieuw gehoord door de politie en nu vertelde hij dat 'iemand' die fatale nacht op straat een blikje naar hem zou hebben gegooid en dat kon hij 'niet over zijn kant laten gaan'. De advocaat-generaal noemde dit verhaal dinsdag 'volstrekt ongeloofwaardig'. 'T. is, na het bekijken van porno, onder invloed van cocaïne en alcohol op zijn scooter gestapt en op zoek gegaan naar een slachtoffer.'
De familie van Renée hekelde dat T. zegt dat hij openheid wil geven, maar dat vervolgens niet doet. Dat hij in hoger beroep is gegaan, noemt haar moeder een 'dolk in mijn rug'. 'Het extra leed dat hij ons hiermee heeft aangedaan, is onbeschrijfelijk', zei haar vader. Haar oudere broer zei dat T. 'geen greintje medeleven of respect toont voor het leven dat hij heeft ontnomen.'
De uitspraak is op 10 oktober.