Demonstratie om blokkade A12 te steunen mag niet op Malieveld

De A12 bij Den Haag is dit jaar al meerdere keren geblokkeerd door demonstranten
De A12 bij Den Haag is dit jaar al meerdere keren geblokkeerd door demonstranten © ANP
DEN HAAG - De demonstratie op het Malieveld in Den Haag, om de activisten die de A12 gaan blokkeren een hart onder de riem te steken, mag daar niet worden gehouden. Zo'n 150 maatschappelijke organisaties wilden op het Malieveld met een demonstratie hun steun uitspreken voor de actie op de A12. Burgemeester Jan van Zanen heeft aan de gemeenteraad laten weten dat het niet kan.
Organisaties als Greenpeace, Milieudefensie, Pax, Bij1 en Urgenda willen op 9 september de aangekondigde bezetting van de A12 door Extinction Rebellion ondersteunen met een grote manifestatie op het Malieveld. Maar het Malieveld is al bezet, de Tong Tong Fair is dan in volle gang. 'Het Malieveld is niet groot genoeg voor beide', laat de burgemeester weten.
Alle betogers moeten naar de Laan van Reagan en Gorbatsjov (bij de Koekamp) gaan, tegenover station Den Haag Centraal. Burgemeester Jan van Zanen heeft die beperkingen donderdag aangekondigd.

'Niet dicht genoeg bij A12'

De Haagse stadspartij stelde vragen aan het college. Fractievertegenwoordiger Gezal Karabekir zegt dat deze locaties niet voldoen omdat het Zuiderpark niet dicht genoeg bij de A12 is en het terrein bij de Laan van Reagan en Gorbatsjov niet groot genoeg is.
Volgens de HSP zijn de minimumvoorwaarden voor de demonstratie 'dat het podium dicht bij de A12 staat, wat nota bene de naam van de demonstratie ook aangeeft. En dat er voldoende ruimte moet zijn voor alle deelnemers'.
Extinction Rebellion (XR) wil de A12 bij Den Haag op zaterdag 9 september voor de achtste keer blokkeren. XR zegt elke dag om 12.00 uur terug te komen als de politie ingrijpt: 'We zullen de A12 permanent blokkeren totdat de fossiele subsidies zijn afgeschaft.'
'Op zaterdag 9 september moedigen we de rebellen van Extinction Rebellion aan, die de A12 blokkeren en eisen we vreedzaam een einde aan alle fossiele subsidies', laat de organisatie van de support-demonstratie weten op de website.
Er is een programma bekend gemaakt met toespraken van onder meer presentator Tim Hofman en Clarice Gargard. Ook zijn er optredens van artiesten als Merol en LAKSHMI aangekondigd.

'Niet groot genoeg'

De Partij voor de Dieren in de Haagse raad heeft tijdens de raadscommissievergadering burgemeester Van Zanen nog voorgesteld om beide evenementen op het Malieveld te houden.
'Het Malieveld is niet groot genoeg. We moeten rekening houden met nooduitgangen van de Tong Tong Fair en ook de hulpdiensten moeten daar toegang toe hebben', zegt Van Zanen. In maart dit jaar jaar viel een van de bezettingen van de A12 samen met een grote demonstratie van boerenorganisaties. De boeren zijn toen uitgeweken naar het Zuiderpark.

Organisatie tekent bezwaar aan

De organisatie van de 'A12 support-demonstratie' heeft inmiddels per brief te horen gekregen dat ze niet op het Malieveld terecht kunnen, laat woordvoerder Emile Sprenger weten. 'Wij gaan hiertegen bezwaar aantekenen', laat hij weten aan Omroep West.
Sprenger wijst erop dat de organisatie de demonstratie wil houden binnen zicht- en geluidsafstand – ‘within sight and sound’ – van het doel waartegen de demonstranten zich richten. De locaties die de gemeente voorstelt, voldoen daar volgens Sprenger niet aan. Hij stelt drie alternatieven voor: 'De groenstrook tussen het Malieveld en de Koekamp, inclusief een strook bij de ingang van de Utrechtsebaan. Of de Zuid Hollandlaan afsluiten en daar het podium neerzetten. Of langs de tunnelbak tussen de Theresiastraat en de Bezuidenhoutseweg.'

'Grensoverschrijdende acties'

De Haagse VVD heeft vraagtekens gezet bij het toestaan van de ondersteunende demonstratie. 'Heeft Extinction Rebellion de bezetting van de A12 bij de gemeente aangemeld?', wil fractievoorzitter Lotte Van Basten Batenburg weten. 'Zo niet, dan kan er ook geen support-demonstratie zijn.'
De burgemeester bevestigt dat de bezetting niet is aangekondigd, maar verzucht ook: 'Het is zoals het is. Maar de grote afwegingen die we moeten maken, zijn vooral in de samenloop met de Tong Tong Fair.'

Actie op A12 voorkomen

Wel laat Van Zanen weten een permanente bezetting van de A12 koste wat het kost te gaan voorkomen. Hij spreekt van 'grensoverschrijdende acties'.
Van de suggestie van Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren om preventief het verkeer om te leiden, wil de burgemeester niets weten. 'Ik ga niet faciliteren dat een van de belangrijkste toegangswegen van Den Haag permanent wordt bezet. Dat sta ik niet toe', brieste Van Zanen.

Demonstratierecht opgerekt

Over hoe de gemeente van plan is om de demonstranten van XR tegen te houden, wil Van Zanen niet veel kwijt. Al geeft hij ook toe 'vast te lopen' door de manier van actievoeren van XR. 'Het demonstratierecht wordt wel heel erg opgerekt', zegt de burgemeester, die aangeeft te kijken 'in de sfeer van boetes en handhaving'.
Eerder deze week schreef de Haagse burgemeester een brief aan de Tweede Kamer waarin hij vraagt 'na te denken over een manier waarop op dergelijke ontwrichtende acties een antwoord kan worden geboden'.