Tunnel RijnlandRoute is af, maar wanneer gaat nieuwe weg tussen A4 en A44 open?

De bouw van de tunnel en verdiepte weg is zo goed als klaar, maar de opening laat nog even op zich wachten
De bouw van de tunnel en verdiepte weg is zo goed als klaar, maar de opening laat nog even op zich wachten © ANP
LEIDEN - De nieuwe weg tussen de A4 en de A44 gaat in de zomer van 2024 open. Dat heeft de provincie Zuid-Holland bekendgemaakt in de serie De RijnlandRoute op TV West. Dat is twee jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was. De provinciale weg is onderdeel van de RijnlandRoute, die de infrastructuur in de Leidse regio moet verbeteren.
Deze nieuwe N434 bestaat uit een 2,5 kilometer lange tunnel, de Corbulotunnel, en een stuk verdiepte ligging van anderhalve kilometer lang.
Testmanager Maikel Balster van de provincie Zuid-Holland loopt samen met programmamaker Johan Overdevest over de nieuwe weg. Trots kijkt Balster om zich heen. 'Het is een technisch hoogstandje', concludeert de teammanager. 'Het is geen snelweg die op het maaiveld ligt en die gezien kan worden. Door de verdiepte ligging zie je geen auto's rijden en hoor je ze ook niet.'

Testfase RijnlandRoute

Er hangen al matrixborden en camera's. De belijning is af en de vangrail staan er. De weg lijkt al helemaal klaar, toch duurt het nog bijna een jaar voor dit stuk van de route - de N434 - opengaat. Dat heeft alles te maken met de veiligheid.
De aansluiting van de N434 met de A4
De aansluiting van de N434 met de A4 © ANP
'We zijn de testfase gestart', legt Balster uit. 'Je ziet het niet, maar in het wegdek zitten 930 detectielussen, 130 camera's zijn de ogen voor de wegverkeersleider, er zijn enorm veel luidsprekers en er zijn 2000 verlichtingsarmaturen.'

Planning

Al deze items moeten allemaal zijn getest om er zeker van te zijn dat de weg veilig is. 'We willen niet een tunnel openstellen om daarna te moeten constateren dat-ie weer dicht moet. Daar gaat gewoon heel veel tijd overheen, omdat we dat goed en secuur moeten uitvoeren', zegt Balster.
In de oorspronkelijke planning zou de weg in 2022 al opengaan, maar door meerdere tegenslagen werd de datum opgeschoven. Zo was er een dodelijk ongeval, een lekkage, de coronacrisis en een brand. Eind vorig jaar ging de provincie uit van de tweede helft van 2024: tussen augustus en december. Nu is de openingsdatum toch weer iets vervroegd: zomer volgend jaar kunnen we over de nieuwe weg rijden.
Wat doe je als je met pech stil komt te staan in de tunnel? Maikel Balster laat het zien:
Wat doe je als je met pech stil komt te staan in de tunnel?
Meer over de vorderingen van de weg zie je in aflevering 14 van De RijnlandRoute. Deze is zaterdag om 17.00 uur te zien op TV West en wordt daarna ieder uur herhaald. Wil je eerdere afleveringen terugzien? Kijk dan op omroepwest.nl/rijnlandroute.