Pakketje Paulina Bisdom van Vliet blijkt 'van grote historische waarde'

Het pakketje waar het om gaat.
Het pakketje waar het om gaat. © Museum Paulina Bisdom van Vliet
HAASTRECHT - 'Het bestuur van Stichting Bisdom van Vliet is verheugd over de grote historische waarde die de inhoud van het pakketje blijkt te hebben. Het is een waardevolle toevoeging aan de collectie van het museum.' In aanloop naar Paulina’s dag, het moment dat de inhoud van het pakketje openbaar wordt gemaakt, heeft de stichting al een eerste deel prijsgegeven. Dat is heel bijzonder, omdat de stichting, die het pakket beheert, tot dusver geen uitspraken deed over de inhoud.
Met een groot festival in de Overtuin tegenover het voormalige woonhuis van Paulina zal vrijdag de bekendmaking gevierd worden. 'Paulina’s dag' heet het. In het dorp zijn op meerdere plekken al beachflags te zien zodat het niemand ontgaat.
Inwoners van Haastrecht kunnen niet wachten tot het eindelijk zo ver is. ‘Misschien is het wel een schat’, ‘er zitten juwelen in’ of ‘het is de bekentenis van iets persoonlijks, bijvoorbeeld een buitenechtelijk kind'. Het zijn zomaar wat gedachten die bij Haastrechtenaren leven. Je hoort er meer over in de podcast ‘Het Geheim van Haastrecht'.
© Elly van der Klauw
De stichting houdt de kaken nog altijd stijf op elkaar, maar penningmeester Ton Godschalk kan wel bevestigen wat het niet is. Zo gaat het niet om een grote geldprijs zoals bij de Postcodeloterij. Hoewel het veel mensen een grappig idee leek, zit er ook geen nieuw pakket in dat weer over 100 jaar geopend mag worden. Godschalk bevestigt tot slot nog dat er geen document in zit dat aangeeft dat het voormalige woonhuis, nu het museum, verkocht gaat worden.
Paulina Bisdom van Vliet kwam uit een welvarende patriciërsfamilie. Haar opa, vader en haar man waren burgemeester van Haastrecht. Ook eerdere generaties hadden politieke macht in de omgeving. Zelf overleed Paulina Bisdom van Vliet in 1923. Naast haar huis liet ze nog iets anders na aan de Haastrechtse gemeenschap: een mysterieus verzegeld pakketje dat 100 jaar na haar dood pas mag worden geopend. Dat moment is was op 1 juni, maar de grote onthulling vindt plaats op vrijdag 8 september. Nieuwsgierige Haastrechters tellen ongeduldig af tot deze grote dag.
In de zesdelige podcastserie Het Geheim van Haastrecht gaat journalist Lieuwe van Slooten op zoek naar de erfenis van Paulina Bisdom van Vliet. De podcast 'Het Geheim van Haastrecht' kun je vinden op de gebruikelijke podcast-platforms zoals Apple Podcast of Spotify. Abonneer je zodat je geen aflevering hoeft te missen.