Supporters Extinction Rebellion akkoord met nieuwe locatie: 'Afblazen onverantwoord'

Inzet van het waterkanon bij een demonstratie van Extinction Rebellion
Inzet van het waterkanon bij een demonstratie van Extinction Rebellion © ANP
DEN HAAG - Supporters van Extinction Rebellion (XR) zijn akkoord gegaan met de locatie van hun steundemonstratie. Vanaf volgende week zaterdag wil XR elke dag de Utrechtsebaan gaan blokkeren. Zo'n 150 maatschappelijke organisaties wilden daarom op het Malieveld met een demonstratie hun steun uitspreken voor de actie op de A12. Maar vanwege de Tong Tong Fair wordt dat nu de Laan van Reagan en Gorbatsjov bij de Koekamp, tegenover station Den Haag Centraal.
Het was de bedoeling dat er volgende week zaterdag en zondag een podium en een foodtruck zouden worden neergezet naast de A12. Zangeressen Merol, Sophie Straat en Lakshmi en punkrockband Hang Youth zouden daar optreden.
De organisatoren, onder wie Milieudefensie en Greenpeace, hebben de gemeente laten weten dat ze 15.000 deelnemers verwachten. Maar het Malieveld dan niet beschikbaar, omdat daar de Tong Tong Fair wordt gehouden met ongeveer 10.000 te verwachte bezoekers. Burgemeester Jan van Zanen (VVD) wil niet dat de supportdemonstratie samen met de Tong Tong Fair op het Malieveld plaatsheeft die zaterdag.

Podium en foodtruck

De organisatoren van de supportdemonstratie hebben nu besloten het podium en de foodtruck te plaatsen op de plek die de gemeente heeft aangewezen. Wel proberen ze een videoscherm naast de A12 te zetten, zodat de snelwegblokkeerders het steunprotest kunnen zien.
'Wij doen dit om Extinction Rebellion te steunen, maar dat gaat moeilijk als je honderden meters van elkaar verwijderd bent. Afblazen vonden we onverantwoord, omdat mensen misschien niet de boodschap krijgen dat het niet door zou gaan', laat een woordvoerder van de supportdemonstratie weten.

'We zullen bezoekers adviseren'

De organisatie van de Tong Tong Fair zegt nauw contact te hebben met gemeente en Extinction Rebellion. 'Wij zijn op de hoogte van de aangekondigde demonstratie van XR volgende week op de A12. Zoals jullie hebben bericht is er gewoonweg geen plek op het Malieveld omdat ons evenement hier plaatsvindt. We staan in nauw contact met zowel XR als de gemeente en worden op de hoogte gehouden.'
Op het Malieveld staat vanaf donderdag elf dagen lang de Tong Tong Fair. Met een vol programma met muziek, literatuur, dans en een breed aanbod van eten. Volgens de woordvoerder worden bezoekers die voor 9 september een ticket hebben, goed geïnformeerd over de ongeregeldheden. 'Het spreekt voor zich dat we eind volgende week onze bezoekers goed zullen informeren over de (verkeers)drukte en hen hierin zullen adviseren. We hebben er alle vertrouwen in dat de gemeente en politie alles in goede banen zullen leiden.'
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren de A12 en eisen het stoppen van subsidie voor fossiele brandstoffen
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren de A12 en eisen het stoppen van subsidie voor fossiele brandstoffen © Regio15
Extinction Rebellion heeft de Utrechtsebaan (A12) al zeven keer eerder geblokkeerd. Daarbij zijn vele honderden deelnemers gearresteerd. Burgemeester Van Zanen noemt dat 'zeer zorgelijk en onacceptabel'. Als dat volgende week weer gebeurt en daar dan ook nog duizenden medestanders naast staan, wordt het werk van de agenten nog moeilijker, zegt de burgemeester.
Een supportdemonstratie zorgt volgens Van Zanen 'voor extra massa', verkleint de werkruimte van agenten en vormt een gevaar voor 'politiemedewerkers, de medewerkers van de overige hulpdiensten, uw demonstranten, de actievoerders op de A12 en overige omstanders'.