Groot Haags feest op strand bij Beatstad, met ook Radar Love: 'Mooie avond om Hagenees te zijn'

DEN HAAG - Reikhalzend is er uitgekeken naar Beatstad. De vier populairste bands van Den Haag -DI-RECT, Goldband, Son Mieux en Prins S. en De Geit- op één festival. Zouden het gewoon vier optredens zijn, of zouden de bands ook nog iets met elkaar doen? Toen in de loop van de avond bekend werd dat Golden Earring drummer Cesar Zuiderwijk en bassist Rinus Gerritsen backstage op het festival rondliepen, nam de geruchtenstroom toe. Want de epische hit Radar Love bestaat ook 50 jaar. Maar eerst waren er de vier geplande optredens.
Het zou een natte avond worden op het strand, maar het regende alleen maar bij het eerste optreden. Verder was het droog. Prins S. en de Geit mocht aftrappen op het festival. Bezoekers waren goed voorbereid op regen. Een van de bezoekers staat te dansen met een Van Gogh regenponcho. 'Ik heb deze poncho al twee jaar, maar ik kan hem eindelijk aan.' Ze kwam speciaal voor Prins S. en de Geit, maar was te laat: 'Nu maar genieten van het feest.'
Na de inleidende beschietingen van Prins S. en de Geit mocht een uitgelaten Son Mieux het podium betreden: 'Het is een mooie avond om een fucking Hagenees te zijn', roept de frontman van de band. 'En iedereen van buiten Den Haag, welkom op ons feestje!'

'Beatstad is een echte reünie'

Het feestje van Beatstad is vrijdagavond volgens de bezoekers een echte reünie, zoals het ook bedoeld was. 'Mensen groeten elkaar, huggen elkaar, knuffelen elkaar. Mensen zijn elkaar de hele tijd aan het begroeten, het is echt een mooi feestje', vertelt een van de bezoekers terwijl Son Mieux vervolgens de laatste noten eruit knalt.
Bezoekers Beatstad
Bezoekers Beatstad © Omroep West
Om vervolgens het podium kapot te laten maken door de mannen van Goldband, die het publiek nog eens in vuur en vlam zet. Voordat het optreden begon keek het publiek al met verbazing: er werd een reuzenrad op het podium gebouwd,, met mooie lichteffecten werd een zomers Schevenings gevoel neergezet. 'Witte Was gaat zo vet worden', zegt een enthousiaste festivalbezoeker. 'Ik denk dat dit het belangrijkste optreden van ons leven is. Hier in Scheveningen', vertellen de mannen van Goldband. 'Want hier is waar het voor ons begonnen is. En nu staan we hier voor 40.000 man.'

Kinderwenszanger wordt vader

En dan volgt er nog een aankondiging: Boaz onthult aan zijn medebandleden: ik word vader. Hij zingt 'Kinderwens'. Het publiek gaat vervolgens los. Maan komt ook nog langs om samen met Karel Gerlach hun hit' Stiekem ben ik met je bezig', te zingen. 'We hebben nu een jaar verkering' vertelt Karel trots aan het publiek. De mannen van Goldband vragen Spike en twee leden van Son Mieux op het podium te komen. Gezamenlijk spelen en zingen ze een cover van 'Hotel California', of eigenlijk: 'Hotel Scheveningen'.
En als slotakkoord komt vervolgens DI-RECT het podium op. Met volle borst wordt meegezongen met moderne klassiekers als Soldier On. Alles wordt uit de kast getrokken, met zelfs een echte 'sit down' voor het podium. Om vervolgens het hele collectief aan mensen te laten springen. 'We hebben hier leren spelen. We hebben hier leren zwemmen op dit strand. En nu met jullie springen op dit strand', moedigt Spike het publiek aan. 'Dit is letterlijk thuiskomen met je familie.'

Vuurwerk tijdens Radar Love

How My Heart Was Won lijkt vervolgens het laatste nummer te zijn, tot er een drumstel extra wordt neergezet. Dan komt de climax: drummer Cesar Zuiderwijk en bassist Rinus Gerritsen betreden het podium. In een zinderende apotheose die ruim twaalf minuten duurt wordt Radar Love gespeeld. Scheveningen heeft ook nog een minivuurwerkfestival, met alles wat tijdens het klassieke nummer de lucht in gaat. De fantastische drumsolo van de Golden Earring-veteraan maakt het Haagse feest compleet. 'Ik ben gelukkig, het is gewoon mijn band', vertelt een oudere bezoeker van het feest.
Hieronder zie je het waanzinnige optreden vanaf het strand:

Guus Meeuwis

Zaterdag is de derde en laatste dag van de strandconcerten. Tijdens Het Grootste Zomerfeest van Nederland staan optredens van onder anderen Guus Meeuwis, Kraantje Pappie en Suzan & Freek op de rol. Het driedaagse festival werd donderdagavond afgetrapt door Anouk en BLØF.
  • 14.00 uur: Emma Heesters
  • 14.30 uur: Diggy Dex
  • 16.00 uur: Donnie
  • 17.30 uur: Suzan & Freek
  • 19.00 uur: Kraantje Pappie
  • 20.30 uur: Guus Meeuwis
  • 22.00 uur: Kris Kross Amsterdam

Onbekende bandleden Beatstad

In aanloop naar de Beatstad-avond van Live On The Beach publiceert Omroep West een serie verhalen over onbekendere bandleden van de Haagse acts DI-RECT, Goldband, Son Mieux en Prins S. en De Geit die vrijdagavond optreden. Je vindt ze hieronder: